Как се става българин

Българско гражданство срещу 180 000 евро

Британският „Телеграф“ разкри схема за придобиване на европейско гражданство чрез закупуване на паспорт в България. Подобни схеми обаче съществуват в повечето страни от ЕС, при това съвсем легално.

150 000 паунда, малко търпение и билет до България – от това се нуждаят гражданите на страни извън Европейския Съюз, за да се сдобият с европейски паспорт, който им дава правото да се придвижват свободно и да работят на територията на Общността. Схемата бе разкрита от екип на британския вестник „Телеграф„. Накратко тя изглежда така: кандидатът плаща на фирма-посредник 150 000 паунда (около 180 000 евро), посещава България за два дни и след време получава новото си гражданство, без да се налага да пребивава и работи в страната. „Дори наличието на криминално досие не е пречка пред кандидат-българите„, пише вестникът.

Под претекст, че работят за индийски бизнесмен, журналистите от „Телеграф“ посетили няколко фирми в България, занимаващи се с осигуряването на българско гражданство. Една от тях е „Arton Capital“ с офиси в София, Лондон и Дубай, чийто вицепрезидент Милен Керемедчиев е бивш заместник-министър на външните работи по времето на тройната коалиция и заместник-министър на икономиката в кабинета на Симеон Сакскобургготски.

„Гражданство може да вземе дори човек с криминално досие“

Получиш ли българско гражданство, получаваш всички права на гражданин на ЕС – да живееш, учиш и работиш където пожелаеш в Общността. Кандидатът получава български паспорт за около три месеца, а децата могат да вземат гражданство, ако единият от родителите е българин

На мнимите представители на индийския бизнесмен Керемедчиев предложил три начина за сдобиване с български паспорт, като хонорарът на фирмата-посредник започвал от 50 000 паунда. Първият начин гласи: да се направи депозит от 425 000 паунда в българска банка, шест месеца след което кандидатът получава право на постоянно пребиваване. След пет години той може да кандидатства за българско гражданство, като депозитът му се връща. Втората възможност, която явно е най-предпочитана от кандидатите, включва изтеглянето на заем от 425 000 паунда от българска банка и заплащането на лихва в размер на 150 000 паунда. Третата опция е да се заплатят 235 000 паунда, като след две години желаещите получават българско гражданство. „Гражданство може да вземе дори и човек с криминално досие„, казала пред журналистите от „Телеграф“ Веселка Петрова от кантора „Цветкова, Бебов и партньори„, друга фирма-посредник за получаване на гражданство.

Според вестник „Телеграф„, известен със скептичния си поглед към имиграцията от България и Румъния, схемата за закупуване на гражданство увеличава безпокойството след „спорното решение“ да се премахнат ограниченията за работа във Великобритания за гражданите на двете държави, влязло в сила в началото на 2014-та. Всъщност от „Телеграф“ уточняват, че процеурата по получаването на българско гражданство е легална. Въпреки това обаче от британския вестник не откликнаха на молба от „Дойче Веле“ за коментар по темата.

Какви са процедурите в другите европейски страни?

От статията се подразбира, че подобни процедури може би има и в други страни от ЕС. Вестникът обаче не посочва кои са тези страни. А техният брой не е никак малък, показва проучване на „Дойче Веле„. Най-пресният пример е Малта, която през януари беше смъмрена от Европейската Комисия и се наложи да преработи първоначалния си план за даване на малтийско гражданство срещу инвестиция от 650 000 евро. Проектът на правителството на островната държава, обявен миналия ноември, прогнозираше още в първата година приходите от продажбите на гражданство да възлязат на около 30 милиона евро. Премиерът на Малта тогава коментира, че гражданството е стока, с която си заслужава да се търгува. Европейската Комисия обаче беше на друго мнение и накара Малта да промени правилата за получаване на малтийско гражданство – размерът на инвестицията беше увеличен със 150 000 евро, а към това бе добавено и следното условия: кандидатите да притежават имот в страната на стойност от над 350 000 евро.

Подобни процедури има и в други страни от ЕС. Международната фирма-посредник „Henley&Partner“ например предлага помощ за добиване на гражданство в Австрия и Кипър. За да получат кипърски паспорт, кандидатите трябва да инвестират най-малко 2,5 милиона евро без да трябва да живеят в страната. За Австрия е нужна „значителна инвестиция„, както и „чисто криминално досие„, пише на сайта на компанията. Процедурата отнема между 12 и 18 месеца като кандидатите не са задължени да живеят в алпийската държава.

Доста по-евтино излиза испанското гражданство, макар и там процедурата да е доста тромава. Според закон, приет миналия септември, е нужно да се направи инвестиция в недвижимо имущество в размер на 500 000 евро. След пет години желаещите могат да кандидатстват за гражданство – стига да изпълняват следното условие: да са прекарали в гореспоменатия период поне 183 дни в страната. Подобна е и ситуацията в Унгария. По време на икономическата криза там се роди идеята чужденци да могат да закупуват разрешително за постоянно пребиваване, а впоследствие и паспорт срещу 250 хиляди евро, инвестирани в държавни ценни книжа. Програми от вида „инвестиция срещу паспорт“ има и в Гърция, Латвия, Португалия. Най-много кандидати за европейски паспорти пък има от Китай, Русия и Бразилия.

„Гражданството не е стока“

Такива схеми обаче имат неблагоприятен ефект върху европейската демокрация„, каза в интервю за „Дойче Веле“ Йелена Дзанкич, изследовател към Европейския университетски институт във Флоренция. „Това дава възможности за корупция сред държавните служители. Подобни случаи са ни известни от Австрия и Кипър“, посочва Дзанкич. „Гражданството не е стока и затова не трябва да е позволено да се купува и продава като такава„, категорична е тя.