Холандските данъчни власти ще предоставят подробна информация за стотиците гръцки яхти, акостирали на пристанища в Холандия, заяви днес финансовият министър Йерун Дейселблум.

Изказването е направено на фона на дебатите в холандския  парламент за подкрепата за следващия транш от международната  помощ за Гърция, където избягването на данъци е гореща тема след  избухването на кризата в еврозоната.     Дейселблум посочи, че той „незабавно е проучил това„, след  като въпросът е бил повдигнат от членове на парламентарната  опозиция. „Информирахме гръцките власти за това, така че те да  могат да наложат данъците“, допълни министърът.     Той обаче не разкри финансови подробности за яхтите.

Всички издания днес алармират за появил се нов списък с  имената на големи гръцки вложители с банкови сметки в Лихтенщайн  и Люксембург. В. „Имерисия“ пише, че финансовият министър  разкрил в парламента, че има такъв списък и че той е бил получен  още през септември, но не можело да бъдат огласени имената в  него, тъй като не е приключило разследването, предприето от  службата за борба с финансовите престъпления. В. „Кердос“ коментира, че списъкът ще предизвика нова  политическа буря, както това се случи със „списъка Лагард„,  който така и никой не видя. Управителят на Националната банка  вчера обяви, че само за последните две години от страната в  чужбина са изтекли над сто милиарда евро.