Договорите за приватизацията на електроразпределителните дружества никога не са били тайни и нямам никакво притеснение, каза пред БНТ лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева. Тя коментира протестите, обхванали страната и това, че ЕРП-тата бяха приватизирани по време на кабинета на НДСВ, в който тя участваше.

Правителството на г-н Борисов приватизира и миноритарни дялове от ЕРП-тата, така че ако са имали желание да отворят и да коригират нещо, което не им харесва, са имали пълната възможност за четири години, каза Кунева. Тя припомни, че през 2010 година в икономическа комисия са били „изсипани“ всички допълнения към договорите, за да могат да ги разгледат. Г-н Добрев, г-н министър-председателят – това е държавата, те биха могли във всеки един момент да изискат всеки един документ, ако считат, че това е важно за хората, каза още Кунева. Според нея единственото, което това правителство е направило, е една показна акция в ЧЕЗ, когато влязоха и иззеха документи и са замлъкнали. „До сега, докато не започнаха протестите аз думата потребител не съм я чувала от никой от тях„, посочи Меглена Кунева.
Според нея ГЕРБ са в голяма илюзия, че може да се управлява държава без общество. Големият въпрос днес пред всички е как да споделим информация, как да споделим контрол, включително заплатите на хората на най-високи позиции в ЧЕЗ, кой е в борда на ЧЕЗ. Посочил ли е МС или МИЕТ хора, които да са в борда на ЧЕЗ, попита Кунева. Тези хора не са там само за да получават заплати, те са там, за да носят отговорност, но кой са те – ние това не знаем, запита още тя.
Хората са изключително гневни не толкова заради тока, а заради начина, по който се държат с тях, смята Кунева. Картелът в политиката, монополизацията на политиката, онова особено сговаряне между партии, между хората в политиката – не може да се раздели обществото на хората на улицата и онези хитреци, които успяват винаги да запазят нещата. Това е гневът на хората. Държавата не е същата, защото ние имаме друга технология, имаме интернет – и това е голямата сила на хората, заяви Меглена Кунева.
По повод персоналните критики срещу нея, Кунева заяви, че всеки политик трябва да отговаря – „аз мога да отговарям от тук до края на света за преговорите, които проведох за влизането на България в ЕС. Това е моя отговорност, това съм правила. Мога да отговарям за потребителите, за европейските и за българските. Това е моята компетентност„, посочи още тя. Кунева е убедена, че почвата на партиите е изтощена – затова, ако не влязат гражданите на фона на политическото ние нямаме шанс, посочи тя.