Германия: българи са замесени в измама за 6 милиона евро

Няколкостотин български граждани са замесени в един от най-мащабните случаи на измама със социални помощи в Германия. Действието се развива в Бремерхафен, а щетите възлизат на 6 милиона евро. Ето историята:

Между 2013 и 2016 година около 1 300 чужденци, повечето от които български граждани, са получавали социални помощи от Бюрото по труда в германския град Бремерхафен въз основа на фалшиви документи. Те са представяли фиктивни трудови договори като наети на непълно работно време, след което са се записвали в Бюрото по труда като социално слаби. Тъй като месечните възнаграждения, записани в договорите им, са били по-ниски от валидния в Германия екзистенцминимум, Бюрото по труда в Бремерхафен им е изплащало парични помощи и е поемало част от разходите по наемите им.

По-скоро жертви, отколкото извършители

Фиктивните трудови договори са били издавани от две германски организации, които по всяка вероятност са измислили цялата измамническа схема. Става дума за организациите „Aгенция за заетост и интеграция“ и „Дружество за семейството и половата равнопоставеност„, чийто председател е германецът от турски произход Селим Йоцтюрк. Той е привличал главно турскоговорящи българи, повечето от които са родом от Варна. Според властите, замесените в измамата българи са по-скоро жертви, отколкото извършители, тъй като са били принуждавани да изплащат голяма част от социалните помощи на организациите, издали им трудовите договори. Освен това много от въпросните български граждани са били заставяни да работят при нечовешки условия срещу жълти стотинки.

Германецът от турски произход Селим Йоцтюрк е мамил властите и с друга схема. Двете му организации са източвали пари от Фонда за образование – под предлог, че провеждат следобедни частни уроци за деца на мигранти, които срещат трудности в училище. Прокуратурата предполага, че такива уроци изобщо не са били предлагани. Щетите от тази схема възлизат на половин милион евро.

Много по-мащабна е измамническата схема със социалните помощи – тук щетите възлизат на 6 милиона евро. Но как е могло да се стигне дотук? Защо Бюрото по труда се обръща за помощ към разследващите органи едва през 2015? Нима служителите му не са забелязали, че става дума за стотици еднакви трудови договори и молби за социални помощи, подавани все от български граждани? Специална комисия се опитва сега да намери отговор на всички тези въпроси. От януари насам тя изслушва свидетели, като един от първите разговори бе с директора на бременхафенското Бюро по труда Фридрих-Вилхелм Грул. Според неговите показания, още през 2013 година е бил подаден сигнал за нередности – на митническaта служба. Оттам обаче отговорили чак след година и половина – с обяснението, че не са компетентният орган по случая. По думите на Грул, междувременно са били създадени механизми за контрол, които са ограничили осезаемо броя на получателите на социални помощи. Защо обаче Грул е чакал толкова дълго отговора на митниците, без през това време да потърси помощ от друга институция?

Какво става, когато една некомпетентна бюрокрация се сблъска с концентрирана криминална енергия? Ами точно това, което се е случило в Бремерхафен между 2013 и 2016„, коментира вестник „Везер Курир“ по повод злоупотребите със социални помощи. „На хората, измислили въпросната измамническа схема, изобщо даже не им е било трудно. Системата дори ги е подканила да го направят. Такова е поне впечатлението след досегашните изслушвания на свидетели„, добавя изданието и окачествява този случай като доказателство за некомпетентността на германската бюрокрация. Впрочем, сформираната специална комисия все още не е изслушала нито един български гражданин, което, според „Везер Курир„, е особено голям пропуск.

„Мръсен и нечовешки бизнес“

Преди няколко месеца журналистите Кристиан Бранс-Шрекенедер и Ана-Лена Борхерт от „Радио Бремен“ решават да отидат във Варна, за да разберат какво е накарало българите да заминат за Германия. Но журналистическото им разследване вървяло трудно – българските власти не пожелали да коментират случая, а на много места двамата репортери били предупреждавани да не задават неправилни въпроси.

Научихме, че за много от засегнатите всичко е започнало на автогарата във Варна. За да могат да заминат за Германия, повечето от тях са взимали пари назаем от босове от подземния свят. Така цели семейства са изпаднали в зависимост„, пишат двамата журналисти и разказват, че в „най-силните дни“ двете организации в Бремерхафен са издавали по 50 трудови договори на българи. И всичко това е само малка част от „един мръсен и нечовешки бизнес„, който се върти из цяла Западна Европа, заключават двамата германски журналисти.