Държавната власт се опитва да всява страх

Имамоглу: кметът, който се превърна в проблем за Ердоган. С него започва ново летоброене за Истанбул, а може би и за цяла Турция. Новият кмет Екрем Имамоглу се превръща в проблем за президента Ердоган, защото излага на показ невъобразимите разхищения на предишната власт.

Всичко ще бъде прозрачно„, обещава новият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу и вече изпълнява обещанията си: на един от градските площади на вниманието на минувачите са изложени стотици луксозни лимузини, карани от местните големци, включително и от шефа на специализираната служба, отговаряща за засаждането на лалетата.

Минувачите, естествено, се възмущават, отбелязва „Зюддойче цайтунг“ и цитира една жителка на Истанбул: „Семейството ми живее в града вече от три поколения. Искам да знам какво е правил Ердоган с нашите пари, кой ги е карал тези луксозни мерцедеси?„. Друг отбелязва, че това е срамно, а трети нарича хората на Ердоган „безнравствени„.

Имамоглу действа

Опозиционният политик Имамоглу стана кмет на Истанбул на 23 юни, след като надви кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) с цели 800 000 гласа. Това беше безпрецедентен успех. Привържениците на Ердоган в Истанбул сега навярно преживяват истинска травма, отбелязва германското издание. Те не могат вече да организират масови прояви в града, тъй като не разполагат с градските автобуси. С тях са били превозвани държавните служители, чието присъствие на демонстрациите в подкрепа на Ердоган е било задължително.

Новият кмет Имамоглу обаче забрани ползването на градските автобуси за партийни цели. Освен това той спря милионните субсидии, раздавани доскоро на близки до правителството религиозни фондации, включително на една, в чието ръководство е дъщерята на Ердоган. Позицията на кмета е, че в сегашните времена трябва да се икономисват пари, а наличните суми да се използват приоритетно за социални цели – например за ограмотяване. В Истанбул живеят 250 000 души, които не изобщо не могат да четат и пишат. Имамоглу си е поставил за цел да икономиса най-малко пет милиарда турски лири (около 800 милиона евро), като 50 милиона лири ще дойдат само от прекратяването на договорите за ненужно луксозните служебни лимузини.

Има и други новости. Междувременно заседанията на градския съвет се предават на живо, в събота и неделя метрото се движи и през нощта, за да се насърчи културния живот. При предшествениците на Имамоглу бяха закрити редица театри, исторически сгради на кинотеатри бяха пожертвани за нови строежи, актьори и писатели бяха дадено под съд. След първата си победа през март Имамоглу призова хората на изкуството да забравят своите страхове.

Държавната власт се опитва да всява страх

Но държавната власт, чиито представители са и мнозинство в градския съвет, продължава да демонстрира присъствие – на площад „Таксим“ денонощно стоят няколко водохвъргачки, предназначени да сплашат всички, дръзнали да протестират.

Срещу новия кмет и неговите хора има и съпротива. Преди няколко дни председателката на Републиканската народна партия в Истанбул Джанан Кафтанджъоглу, която „Нойе Цюрихер Цайтунг“ смята за „архитект на успеха на Имамоглу„, бе осъдена на близо десет години затвор за няколко туита. При това някои от тях са писани преди седем години. Обвиненията срещу нея гласат: обида на президента, терористична пропаганда.

„Това е отмъщение“, гласеше по този повод заглавието на опозиционния вестник „Джумхюриет„. Дори един близък до правителството журналист шокирано отбеляза, че и за убийство не се налага толкова сурово наказание. Докато мине обжалването, Кафтанджъоглу остава на свобода, а Имамоглу казва: „Демокрацията в Турция ще придобие нова зрялост. Ние не сме загрижени, ще бъдем свидетели на промяната„. С него в Истанбул започва ново летоброене, а може би дори и в цяла Турция, предрича „Зюддойче Цайтунг„.