Канада казва „добре дошли“ на икономическите мигранти, а от края на 2017 смята да премахне и визите за българи и румънци. Страната има намерение да си подбира онези чужденци, които ще ѝ носят най-голяма полза.

Канада реформира имиграционната си политика: през 2017 година страната възнамерява да приеме 300. 000 бежанци. По-голямата част от новопристигащите обаче няма да са хора, бягащи от преследване и войни, а такива, които са напуснали родината си по икономически причини. Това обяви канадският министър на имиграцията Джон Макколъм по време на пресконференция в Отава. „В един глобализиран свят миграцията играе важна роля за запазването на конкурентоспособността„, изтъкна той. Според него, решението на Канада щяло да окаже благоприятно въздействие върху сектора на иновациите и да допринесе за ръст в икономиката.

По-малко „класически бежанци“

Водещи представители на канадската икономика обаче са разочаровани. Те са настоявали през идните пет години страната им да приема по 450.000 мигранти на година, като са посочили като аргумент демографското развитие от последните години. Факт е, че в последно време и Канада отчита спад в раждаемостта, но също така и покачване на средната продължителност на живота. Като класическа имиграционна страна тя залага на една имиграционна политика, чиято цел е да подбира онези чуждестранни работници, които биха принесли най-голяма полза на канадската икономика.

Министърът на имиграцията Джон Макколъм посочи, че и в близките години Канада ще приема годишно по 300.000 бежанци – т.е. с 40.000 повече, отколкото през последните няколко години. Конкретно плановете на Канада изглеждат така: от 2017 нататък северноамериканската страна ще приема по 172.500 икономически бежанци на година, които ще получават разрешение за работа. Контингентът за бежанците, бягащи от преследване или война, ще бъде намален от 40.000 на 16.000. Паралелно обаче Канада ще заложи на събирането на бежанските семейства: през 2017 страната ще приеме 84.000 роднини на бежанци, на които е дала убежище.

Отпадат визите за българи и румънци

Освен това догодина Канада възнамерява да отмени всички визови ограничения за българи и румънци. Според Джон Макколъм, това трябва да се случи на 1 декември 2017. А в периода до премахването на визите Канада смята да приложи частичната отмяна за румънци и българи, имащи право да пътуват, която да влезе в сила от 1 май 2017. Канадския министър на имиграцията подчерта, че решението поставя отношенията на Канада с двете балкански  страни на по-широка основа.

Канада обаче ще си запази правото след отмяната на визите да ги въведе отново, в случай че тенденцията към нередовна имиграция от двете страни се засили значително, допълва Макколъм. „Всички ще имаме полза от увеличаването на пътуванията и на търговията между страните от ЕС и Канада„, каза още Макколъм по време на пресконференция в Отава.