Волгин, БНР и дезинформацията: защо това трябва да спре веднага

От ефира на националните БНР и БНТ, но и на повечето големи медии продължава да се лее руска пропаганда и дезинформация. Това трябва да спре, смята Георги А. Ангелов.

След последното предаване на журналиста Петър Волгин дойде време за оставката ми в Обществения съвет на Българското национално радио (БНР)„. Това обяви оперната прима Александрина Пендачанска в профила си във Фейсбук, където публикува и писмото си до генералния директор на БНР Милен Митев. От него се разбира, че Общественият съвет на радиото много пъти е настоявал дезинформацията и пропагандата в предаванията, водени от Петър Волгин, да бъдат преустановени.

Чрез коментарите и гостите, които кани, неговите предавания са се превърнали в канал за разпространение на дезинформация и фалшиви новини, от които се провежда откровена пропутинска, антиевропейска и антиевроатлантическа пропаганда, която противоречи на обществения интерес и мисията на Националното радио„, пише Пендачанска. И допълва: „В условията на война, започната от руската агресия и водеща се на няколкостотин километра от границите на България, това е особено тревожно”.

Менюто на „Възраждане“ е добре познато

В последното предаване на Волгин гостува лидерът на националистическата и проруска партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. Надали някой ще се изненада, че в ефира на БНР Костадинов изреди списъка си от тези, стъпващи на дезинформация и руска пропаганда.

Според лидера на „Възраждане“ НАТО „представлява заплаха за националната и териториална отбрана, цялост и сигурност на България„, защото след влизането на България ни в Алианса три пъти бил намалял отбранителният потенциал на страната. Да кажеш, че участието на България в най-големият и модерно въоръжен отбранителен съюз в света, в който членуват 30 от най-напредналите държави и който гарантира колективна защита при военно нападение, представлява заплаха и намалява отбранителни потенциал, е меко казано глупаво.

Костадинов обаче далеч не е малоумен, манипулациите му са целенасочени. Два дни по-рано неговите депутати в парламента използваха механизмите на парламентарния контрол, за да вкарат в обяснителен режим министъра на отбраната Драгомир Заков и целия кабинет, обстрелвайки ги с дезинформация в полза на Русия. 

Дори опровергана, дезинформацията остава

Министрите опровергаха лъжите им, но така работи дезинформация – колкото и да бъде опровергавана, все нещо от нея остава в главите на хората. Когато дезинформацията облива масите от социални мрежи, чрез специално създадени или купени за тази цел сайтове, от малки и големи телевизии и дори от държавните обществени медии – БНТ и БНР – това води до създаване на обществено мнение. Точно това е и целта ѝ.

Какво би очаквал един радиожурналист от такъв гост, освен още дезинформация. Волгин не зададе нито един въпрос, който уточнява или уличава в лъжа Костадинов. Напротив, той нарочно му подаде топката, като цитира руски медии, според които “Азов” са завзели два български кораба в Мариупол. И пропусна да каже, че българското Външно министерство и собственикът на кораба отричат това.

Не е само БНР

В държавната БНТ, както и в много частни национални медии, също се разпространяват напълно безкритично фалшиви новини и дезинформация. Така преди 3 седмици, след едно от най-големите шествия в последните години у нас – това в подкрепа на Украйна – познайте кого покани bTV да коментира събитието? Не активистите, които го организираха, не анализатори и експерти, а известния с проруската си позиция и дезинформацията, която разпространява, Костадин Костадинов.

Костадинов не просто изрече неистини, че този протест не е организиран от българи и че в него участват „терористични организации„, но тезите му продължават да стоят съвсем безкритично на сайта на телевизията, чиито редактори с два клика във Фейсбук могат да стигнат до организаторите и да говорят с тях. На сайта на БНР пък почти 18 часа стоеше „новината„, че излезлите да подкрепят Украйна са едва „стотици„, без тя да бъде актуализирана.

По време на участието на кандидат-депутата от “Възраждане” Пламен Пасков по телевизия Евроком пък беше излъчена част от видеоклипа на песента „Никогда-нибудь“ на руския рапър Хаски, в който статист в чувал за трупове пуши цигара. Видеото бе обявено за “доказателство”, че руските зверства в Буча не са се случвали. Интервюто е разпространено от “Възраждане” в партийния канал в YouTube на 7 април 2022 г. под заглавие “Пламен Пасков с брилянтен анализ за войната Русия – Украйна и ролята на България”.

Разпространението на дезинформация е подкрепа за агресора

Докато се разкриват все повече и повече от зверствата на армията на Путин и броят на бежанците от Украйна надмина 4,5 милиона, български медии, част от които са финансирани с пари от данъкоплатеца, безкритично разпространяват дезинформация в полза на Русия. Това не са просто фалшиви новини, целящи да доведат до повече кликове и съответно до повече пари от реклама. Това е вземане на страната на агресора – Русия, тъй като тази дезинформация е част от войната, наричана в учебниците “психологическа операция„.

И ако непосредствената ѝ цел да блокира даването на военна помощ на Украйна изглежда не чак толкова опасна за българското общество, дългосрочните последствия ще останат с поколения, защото ще формират  нагласи и предразсъдъци, които се предават от родители на деца.

Това трябва да спре веднага

Предразсъдъците в полза на всички руско, без то да се подлага на спор и анализ, са другата причина за разпространението на дезинформация, освен стремежът към власт и пари. Образованието, функционалната неграмотност и ниската медийна култура допринасят за вирусното разпространение и безкритично приемане на дезинформацията.

Разбира се, освен очевидната конспирация, трябва да приложим и бръснача на Ханлън, който гласи: „Никога не търсете злонамереност в нещо, което може адекватно да бъде обяснено с глупост.“

Точно заради това власт и медии трябва да осъзнаят своята отговорност и да спрат безкритичното разпространение на дезинформация. Преди да е станало твърде късно.