Битката за БНБ: Гюров се отказва, ПП няма да подкрепи Каримански

Кандидатът за поста управител на БНБ Андрей Гюров се отказва от надпреварата, а неговата партия „Продължаваме промяната“ няма да подкрепи Любомир Каримански, издигнат от „Има такъв народ„.

Премиерът Кирил Петков потвърди, че номинираният от „Продължаваме промяната“ (ПП) за поста управител на БНБ Андрей Гюров е оттеглил кандидатурата си. На извънреден брифинг в неделя Петков съобщи, че ще информира Коалиционния съвет за решението на Андрей Гюров. Сред мотивите той посочи това, че кандидатът на ПП „не може да си позволи да участва в един избор, който – поради разцепление на управляващата коалиция – ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС.

Преди това Гюров е уверил министър-председателя, че не желае битката за БНБ да се превръща в спирачка за най-важните законодателни действия, които предстоят през следващите дни: закриването на спецпрокуратурата и спецсъда и други промени в Закона за съдебната власт.

„Продължаваме промяната“ няма да подкрепи Каримански

Няма пречка настоящият гуверньор на БНБ да остане на поста си до обединение на коалицията около общ кандидат. Не бива да се допуска борбата за постове да взима превес пред истински важните цели на правителството„, подчерта Кирил Петков.

Той съобщи още, че „Продължаваме промяната“ няма да подкрепи Любомир Каримански за управител на БНБ „заради притеснения, свързани с неговата професионална биография„.