Електронното издание „Deutschlands größte Regionalzeitung“ цитира данни от института Фраунхофер за мащабите на изнасянето на производството от Германия в държави от Източна Европа – която изглеждала като „благословена страна“ за предприемачите от Федералната република и Западна Европа. Те се надяват чрез прехвърлянето на производствената си дейност в новите страни-членки на Европейския съюз като България или Румъния да съкратят осезаемо разходите си за работни заплати.

Агенция Франс прес помества данни за интереса към търговията по интернет сред гражданите на европейските държави, от които става ясно, че най-активни в тази сфера са датчаните, следвани от германците и холандците. Всеки пети германец продава стоки в интернет – според браншовия съюз Битком. За България и Румъния онлайн-продажбите са само един процент.

Bachkovo Monastery Бачковски Манастир Внасяне на светата икона в манастира

„Aktuelle Nachrichten der Leipziger Volkszeitung“ информира за ученическия обмен, осъществяван от Германия, Латвия и България под мотото „Кулинарно пътуване през европейските региони„. Възпитаници на професионални училища от трите държави участват в проекта от миналата година, като целта е взаимното опознаване и обмяната на опит. Наред с техникума по градинарство и хранителна промишленост в Юрмала и лайпцигското училище „Роберт Блум“ по проекта работят и възпитаници на сливенската професионална гимназия за хотелиерство и туризъм „Академик Неделчо Неделчев„. Бъдещите служители в системата на туризма представят специалитети и продукти от своите региони, споделят информация за особеностите на родните си страни и на свой ред разширяват хоризонта си, научавайки повече за етническото и културното разнообразие и различията в Европа.

Турският вестник „Haber – Son Dakika Haberler – En Son Gazete Haberleri“ цитира класация на британския Гардиън, съгласно която черноморският град #Несебър е класиран на второ място сред най-красивите черноморски градове. Вестник Сабах съобщава и за участието на България в провеждащите се в Турция учения на черноморските сили.

Австрийските медии информират подробно за премиерата на пиесата „Това деликатно нещо душата“ от Димитър Динев във виенския Фолкстеатър. ОРФ разказва, че главен герой в пиесата е българин – строителен работник, положен на смъртния одър, докато около него се изпълнява един архаичен, причудлив погребален ритуал. В него участват колегите и приятелите на мъжа – от Румъния, Украйна и Сърбия, но и от Австрия, което образува експлозивна смес. В погребалното тържество е обединено всичко – от архаичната трагедия до комедията, казва Димитър Динев. През лятото той ще има честта да бъде почетен гост на Залцбургските тържества.

България отблъсква бежанци остро