СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Зимните олимпийски игри
пн. авг. 15th, 2022

Любопитни факти за Южна Корея

Що за хора са южнокорейците, кои са любимите им ястия, с какво е известна страната им? От днес цял свят гледа към Южна Корея, където бяха открити Зимните олимпийски игри. Ето няколко любопитни факти за тази страна:

Що за хора са южнокорейците?

В сравнение с останалите азиатци, южнокорейците са смятани за темпераментни хора. По правило те не се крият зад маска от любезни усмивки, а показват открито чувствата си, като ги споделят дори и с хора, които не познават особено добре. Силно изразено при тях е груповото съзнание: соловите акции са нежелани, колективните действия винаги са за предпочитане. Затова и хората, които работят заедно, често ходят групово на вечеря след края на работния ден, след което приключват вечерта с колективно посещение на някой караоке-бар. А ако някой реши да напусне компанията преди всички останали да са си тръгнали, рискува поведението му да бъде възприето като обида.

И още нещо много любопитно: любима тема най-вече сред младите южнокорейци е… кръвната група. Защото за тях тя е нещо като зодията за европейците. Корейците вярват, че от кръвната група не само зависят някои от чертите на характера, но и че тя дори определя съдбата на човека.

Иначе правилата за учтивост са горе-долу същите, както и в останалите страни от Източна Азия. Така например хората се поздравяват с лек поклон, а босите крака са табу. Затова винаги трябва да се носят чорапи, включително и под сандалите.

Какво предлага местната кухня?

Типично южнокорейско ястие е т.нар. Kimchi: китайско зеле, наложено в люта марината. Друго любимо ястие в страната-домакин на Зимните олимпийски игри е т.нар. Bibimbap – ориз със зеленчуци, яйце, телешко месо и чили. Корейците обичат също скара и суши. А който иска да опита нещо екзотично, може да си поръча Gim – сушени и осолени кафяви водорасли.

През последните години в Южна Корея се появи една нова мода, свързана с храненето: млади хора се тъпчат с огромни количества храна, като цялото това представление се предава на живо в интернет. Угощението се нарича „Meokbang“ – комбинация от „ям“ и „излъчвам“

Любопитни факти за Южна Корея

 

Кои са южнокорейските експортни шлагери?

Освен с компютърните си чипове, автомобилите и корабната техника, Южна Корея е известна още със своите поп-групи, със сапунените сериали и с операциите за разкрасяване. Южнокорейските поп-групи са популярни в цяла Азия – и най-вече в Китай, където имат особено много почитатели.

Южна Корея е известна и с медицинския туризъм – много хора идват в страната, за да си правят пластични операции. Междувременно Южна Корея е номер едно в света по брой на извършените операции за разкрасяване. Само в Гангнам, един от районите на столицата Сеул, има цели 500 клиники за пластични операции.

Колко популярни са зимните спортове в Южна Корея?

Ако трябва да сме честни – не са много популярни. Най-голям интерес предизвикват фигурното пързаляне, шорттрекът и бързото пързаляне с кънки. Един вид неофициален национален „спорт“ е компютърната игра StarCraft – стратегическа игра в реално време, която се играе на компютър или на конзола. Милиони южнокорейци са запалени геймъри.

От 2014 година масово се практикува и този „спорт„: като мярка срещу бърнаут (т.нар. Синдром на професионалното изчерпване) стотици южнокорейци седят един до друг на тревата в парка и не правят нищо. Печели този, който издържи най-дълго да гледа в една точка, без да се развлича с нищо друго. Това „състезание“ се нарича Space Out Competition.

Какви асоциации пораждат у южнокорейците Олимпийските игри?

Някак все се случва така, че южнокорейските домакинства на Олимпийски игри съвпадат по време с големи политически промени в страната.

Малко преди Олимпийските игри в Сеул през 1988 в страната за пръв път се проведоха демократични избори. А в навечерието на тези Олимпийски игри южнокорейците си извоюваха важна политическа победа: с безпрецедентни масови протести те допринесоха за свалянето на корумпираната президентка Пак Гън-хе. Сега възлагат големи надежди на новия си държавен глава Мун Дже-ин, който, за разлика от предшественичката си, е решен да допринесе за преосмисляне на диктаторското минало на страната.