Броят на жертвите от пожара в дискотеката в Букурещ, станал точно преди една седмица, достигна 45 души. По-рано беше съобщено за 38 загинали.

Общо днес починаха девет души, тежко обгорени в пожара или с тежки респираторни проблеми. Седем от тях починаха в болници в румънската столица Букурещ, а двама в болница в Холандия, където бяха транспортирани вчера вечерта, за да бъдат лекувани. Една от тези две жертвите е румънка, а другата е италианка.

Стотина ранени в пожара, предимно младежи, са все още в болници. От тях около 40 души са в сериозно и критично състояние.

Вчера вечерта 16 от пострадалите бяха транспортирани със самолети към Белгия и Холандия за лечение. Днес двама от ранените бяха транспортирани към Австрия. Пожарът избухна на 30 октомври в центъра на румънската столица по време на пиротехническо шоу в дискотеката, съпътствало концерт на рок банда.

Първите елементи от разследването показаха множество пропуски в правилата за безопасност, по-специално наличието само на една отворена врата и липсата на аварийни изходи, както и използването на възпламеняеми материали за акустичната изолация на обекта.

Тримата шефове на дискотеката бяха обвинени в непредумишлено убийство и са в предварителния арест от вторник. Стана ясно, че те не са имали необходимите разрешителни, за да може в техния обект да се организират концерти и пиротехнически спектакли.

Кметът на Четвърти букурещки район, в който се намираше дискотеката Колектив – Кристиян Попеску Пиедоне също беше арестуван и пратен в предварителния арест за тридесет дни от днес вечерта за злоупотреби със служебно положение.
Трагедията предизвика невиждани протести в Румъния срещу политическата класа, която е възприемана като доста корумпирана и смятана за отговорна за пожара.

Под натиска на тези протести премиерът Виктор Понта, който от месеци има и проблеми с правосъдието, подаде оставка в сряда. Днес около 3000 румънци, основно млади, отново излязоха по улиците на румънската столица за пета поредна вечер, за да изискат дълбоки промени в румънското общество.

Румъния, събути се!”, скандираха протестиращите, събрали се на площада на университета. Стотици протестиращи излязоха по улиците на други големи градове ката Сибиу и Тимишоара. Вчера в цялата страна протестираха около 15 000 души.