Зелени Балкани – Гората като жертва

Ски-писти, стълбове за влекове, лифт станции, др. съоръжения и леки постройки: всичко това на хартия ще се води като… гора. Строежи, “обслужващи спортни, културни и религиозни нужди“, ще минават за незастроени терени.    

Така реши българският парламент с мнозинството на ГЕРБ. Лобистките кръпки върху Закона за горите надминават заменките на гори на Тройната коалиция. За първи път в историята на България от 1934 г. държавата дава възможност на частници да строят в държавните гори. В земеделските земи също може да се строи, без промяна на предназначението. Тоест, застроени парцели и тук ще се броят за незастроени.

Според поправките в Закона за горите, пистите ще се отдават без търг, а нови курорти ще се строят без общи устройствени планове. И ако инвеститорите решат да направят “инвестиционно продължение” и към застроените площи да добавят голф игрище например, ще получат разрешение без никакъв проблем.

Новите промени в закона добавиха към просеките за лифтовете и влековете и по-апетитни хапки – горните и долните им станции и съпътстващата инфраструктура. Това също доказва, че държавата обслужва частния интерес на един и същ бизнесмен, който вече контролира 3 от 4-те големи ски-зони в България – Банско, Витоша и Боровец, коментират от „За да остане природа в България

Гола сеч

Ако някой иска да застроява, разпродава и разпокъсва горите в Странджа и Витоша, в Пирин и Рила, нека следва процедурата, но тази територия не бива да се води повече гора, посочва от WWF.

Безконтролното изсичане на гори до 2 хектара е друга обезпокоителна лобистка. Този текст отпадна през 2011 г., но депутатите го върнаха обратно. Добавката позволява горите до 2 ха да се ползват без горскостопански програми. А това означава гола сеч – нещо, което вече се случи в Стара планина

Европейски санкции?

До корупция водят и разпоредбите за ползването на ловни територии от частни лица, които не плащат нито лев за това. Благодарение на съществуващото законодателство тази практика не е спирала в последните години.

Накратко новите промени в Закона за горите  “жертват природата за печалбата на шепа офшорки“. Затова според експерта Европейската комисия ще наложи тежки санкции и глоби на България за приетите на второ четене промени. Отново най-уязвима е гората дори и в защитените територии на България, които и без това заемат само 5% от общата площ на страната – едно от последните места в Европа.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.