Здравна карта България

Здравна карта България

Здравна карта България Здравна карта България

Една българка: Здравей, Пепи! В Гърция ни оперират с наша здравна карта без пари, а тук НЕ!

Здравей, Пепи! Здравей, Москов! Ти си ми любимецът! Искам, Пепи да ти кажа една важна новина! Преди две седмици оперирах баща си, Пепи в Гърция! Да, онази закъсалата и фалиралата наша съседка, дето все ни я давате за пример, Пепи, че за нищо не ставала. Направиха му присаждане на имплант в колянната става и го хоспитализираха за около 14 дни. В България, Пепи, му искаха около 2700 лв. за тази интевренция, като в тази цена влиза и хоспитализацията и импланта и цената на операцията. Всичко на частно, защото в държавните болници го ориентирали към частни ортопедични кабинети, те нямали апаратура и компетенция за подобна операция. Та. в този ред на мисли Пепи, аз му изкарах синя здравна карта, която важи за целия ЕС и го оперирах тук, в държавна болница. Докато я вадихме в България ми обясняваха, че тя служела само за оказване на спешна медицинска помощ, докато си в Чужбина.

Знаеш ли, обаче Пепи, сложиха му чисто нова американска става, храниха го с много добра храна, направиха му ревматологични, ортопедични, нефрологични и всекидневни кръвни изследвания, без да съм им платила и един цент. А, мен ме пускаха да нощувам при него, както и да съм 24 часа в болницата и всички мило и любезно ми обясняваха и най-малката подробност. Защо така бе, Пепи? Защо все ни се караш, от екрана, че не си плащаме осигуровките, а на човек, който няма и един ден неосигурен, през последните 30 години, здравеопазването в България не можа да помогне? И кажи ми, Пепи, да не му изпратят сега, когато се прибере в Българя, някоя дебела сметка, от твоето Министерство, че Ви дължи пари за чужд труд?

Константина Войводова

About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.

error: Alert: Съдържанието е защитено !!