„Очевидно има нещо“: защо ZDF не успя да снима в България

Очевидно има нещо, което трябва да остане скрито.“ Брита Хилперт от германската телевизия ZDF решава да потърси отговор на въпроса какво точно се случва на българската граница. Но се натъква на неочаквани трудности.

Малките истории казват понякога много за дадена страна. Затова искам да разкажа тази малка история за България„, пише в началото на статията си журналистката Брита Хилперт от германската телевизия ZDF. България е прекрасна страна, която е постигнала много след присъединяването си към ЕС през 2007 година. Но далеч не всичко – отбелязва авторката, визирайки присъединяването към Шенгенската зона. Докато ЕК казва, че България е написала своето „Шенгенско домашно„, Австрия и Нидерландия блокират членството на България в зоната – например с твърдението, че мигрантите твърде лесно преминавали българската граница. В опит да установи каква е истината екип на германската телевизия ZDF решава да се отправи за снимки на място, като за целта иска съответното разрешение от МВР.

„Заповядайте след 18:00 часа“

Съвсем навреме преди срещата на върха на ЕС на 9 февруари, посветена на миграцията, екипът на ZDF получил разрешение да снима – но едва след 18:00 часа вечерта. Ще е твърде тъмно за целта, посочили германците, но говорителката се оправдала със заетостта на шефката на „Гранична полиция“ – не била свободна преди 18:00 часа, а без нея не можело да се снима. Предложена била алтернатива – на германския екип да бъдат предоставени вече заснети кадри на светло. Но това, естествено, не може да се определи като независимо посещение на място, констатира авторката.

В крайна сметка до снимки така и не се стига, тъй като Министерството на вътрешните работи не одобрява избраната да направи репортажа българска журналистка Мария Черешева, която сътрудни от години на ZDF. Аргументът на българските власти: защото тя работела и за български медии. Оттам следвало, че имало опасност българските медии да завидят, ако Черешева първа получи възможността да снима на границата – така описват от ZDF проблемите, на които се натъкнал техният проект. Същевременно от министерството подчертали, че изобщо не ставало дума за личността Мария Черешева.

Може само да се предполага защо Министерството на вътрешните работи би могло да има притеснения да допусне български медии на границата, за разлика от чуждустранните, отбелязва по-нататък авторката Брита Хилперт, която ръководи студиото на ZDF във Виена. Факт е следното, изтъква още тя: думата на Германия тежи на масата на срещите на върха на ЕС. Журналистката не пропуска да добави и това: на българската страна е било ясно заявено, че оказването на влияние върху избора на сътрудници не е приемливо за ZDF. Телевизията сама определя кой работи за нея – това не зависи от нито от някоя институция, нито от представителите на някое правителство.

„Напредък? За съжаление по-скоро обратното“

Поради всичко това до снимки на границата така и не се стига. „Искаше ни се да покажем как стоят нещата на границата, което би трябвало да бъде доказателство за напредъка на България . Но и така преживяхме достатъчно – очевидно има нещо, което трябва да остане скрито или най-малкото да бъде избегнато“, пише Брита Хилперт и отбелязва, че вероятно в България има други представи за това как изглежда независимата журналистика. „Така че не мога да информирам за някакъв напредък на българската граница или по отношение на европейските ценности – за съжаление по-скоро обратното„, заключава журналистката.