СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Защо Валери Симеонов получи този висок пост?
ср. сеп. 28th, 2022

Защо Валери Симеонов получи този висок пост?

Валери Симеонов беше избран за зам.-председател на НС. Въпреки че е политически делегитимиран. Въпреки че партията му чезне електорално. Кой и защо го подкрепя за този пост?

Днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов бе избран за зам.-председател на парламента. На пръв поглед няма нищо чудно в това водачът на една от формациите в управлението да получи такъв пост. Но случаят съвсем не е обичаен.

Изборът на г-н Симеонов е проблематичен поради няколко причини.

Човекът с обидния език

Първо, това е човекът, който възмути обществото със скандалните си изказвания и бе принуден да се раздели с поста вицепремиер. Думите на Симеонов, които доведоха до катапултирането му от изпълнителната власт, бяха по адрес на майките на деца с увреждания. Тях той квалифицира като „кресливи жени” с „уж болни деца”. Това се случи точно преди година – на 16.11.2018г. Без преувеличение можем да кажем, че въпросното изказване бе само поредният, най-груб щрих в една политическа биография, за която характерен белег е тъкмо непремереният, на моменти дори вулгарен език. Достатъчно е да припомним друг случай, в който г-н Симеонов заяви, че жените в гетата имали „инстинкт на улични кучки”. Твърди се също, че предложението, което преди дни разбуни духовете – първият ден от болничните да не се заплаща – е дошло именно от г-н Симеонов. Предложението обаче бе приветствано от организации на работодателите, които се застъпиха за г-н Симеонов по време на скандала, довел до неговата оставка. В същото време за повечето избиратели личността на г-н Симеонов е делегитимирана. Така че днешното решение няма да повиши критично ниското доверие в НС, а напротив – вероятно ще засили допълнително ерозията му.

Политически изчисления

Второ, проблем има и в кондицията на политическата сила НФСБ. В електорално отношение тази партия се сгромоляса, претърпя истински крах. Изборните ѝ резултати – както на европейските, така и на местните избори – са направо отчайващи. Коалицията „Патриоти за Валери Симеонов”, която издигна лидера на НФСБ за евродепутат, получи едва 22 421 гласа или само 1,15%. Разбира се, може да се възрази, че новият пост на г-н Симеонов е отражение на резултатите на партията му на последните предсрочни парламентарни избори, а не на евроизборите. Но оттогава изтече много вода и за НФСБ се промениха доста неща, при това в неблагоприятен план. Старите лаври не могат да заличат пресните петна от скандалите.

Да, за щастие ДПС припомниха изказването на г-н Симеонов за „уж болните деца”. В същото време, когато ДПС проповядва срещу „поредното падение на парламентаризма”, не бива да забравяме, че в редица случаи движението демонстрира чудесно разбирателство с националистите. Днешните възражения срещу лидера на НФСБ и напускането на пленарната зала трудно могат да заличат този факт. Колкото до БСП, ако В. Симеонов е получил подкрепа и от нейни депутати, това поставя под сериозно съмнение статута на левицата като опозиционна сила. Защото тъкмо социалистите бяха тези, които няколко пъти искаха оставката на Симеонов, докато още беше вицепремиер.

ГЕРБ се опитва да ремонтира лодката в открито море

Изборът на г-н Симеонов означава, че „големият” коалиционен партньор ГЕРБ се опитва за пореден път да ремонтира лодката на управлението в открито море. Защото слабото представяне на НФСБ може да изкуши „патриотите“ на г-н Симеонов да поемат по пътя на „Атака”. А именно – да влязат в конфликт с партньорите си във властта, за да се легитимират отново в очите на избирателите. Да потърсят връщане в ролята си като антипод на статуквото, вместо да бъдат негов опорен крак.

С гласуването днес ГЕРБ стимулират НФСБ да се откаже от този сценарий. След като станаха първа политическа сила на местните избори, в партията на Борисов искат да са сигурни, че няма да получат неприятна парламентарна изненада в тила. Това е политически ход, който ще даде допълнителни гаранции за довършването на мандата.

На парламентарната трапеза нищо ново.