чт. дек. 1st, 2022

Бил Гейтс може да пропусне България. Българите масово са чипирани

Близо един милион българи смятат, че коронавирус не съществува и това е световна измама. Милиони други вярват в други конспирации. Откъде се пръкнаха толкова много конспиролози в България?

Пандемията от Ковид-19 разболя не само телата ни. Тя показа и колко болни са мозъците ни. Потресаващи са данните за нагласите на българите спрямо конспиративните теории около коронавируса от представителното изследване на „Тренд„, проведено в началото на ноември по поръчка на в. „24 часа„.

В какво вярват българите?

Според него цели 52% от българите, смятат, че коронавирусът е изкуствено създаден. А това е с 10% повече, отколкото през юни. Днес за 40 на сто от населението вирусът дори е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на планетата! От 14% през юни на 21% през ноември пък е скочил делът на онези в България, които вярват, че Бил Гейтс стои зад пандемията, за да може да чипира хората заедно с ваксините и така да ги контролира. А 12% дори смятат, че коронавирусът се разпространява директно през 5G мрежата. Почти всеки четвърти пък е убеден, че изобщо няма коронавирус – това е световна измама.

Още по-притеснително е, че тези високи дялове са еднакво валидни за всички – млади и стари, високо и ниско образовани, граждани и селяни. Изследователите от „Тренд“ споделят, че няма разлики по социално-демографски профил. Единствено висшистите, и то едва-едва, са с по-малки дялове сред конспиролозите.

Факт е, че пандемията отключи високи нива на конспиративно мислене в глобален мащаб. Истерията срещу 5G технологията също обзема немалка част от хората по света. В интернет и социалните мрежи, където се разпространяват множество конспиративни теории, информацията тече свободно и направо ни залива. Там няма авторитети или е лесно да се издигнат фалшиви такива, а общуването е доминирано от виртуални групи по интереси – така много лесно се надуват балони от еднотипни вярвания.

В България обаче изглежда има още много и преплитащи се предпоставки, за да се получи такъв отчетлив конспиративен български профил.

Една част от хората са склонни към пределно прости обяснения за всичко. Дори колкото по-голямо и трудно обяснимо е едно явление, толкова по-просто трябва да го схващаш. Иначе то ти създава не само когнитивен, но и екзистенциален проблем – страхуваш се от него. А конспиративното обяснение дава яснота и уют – като приемеш, че Ковид-19 е плод на световен заговор, хем си разбрал нещата „от – до„, хем си ги овладял – „това е положението, няма какво да се направи„.

Разбира се, за да имаш конспиративна нагласа, ти изначално си „малък човек„, изправен срещу и тъпкан от „големите“ – правителства, фармацевтични корпорации, хай тек милиардери… Какво изобщо можеш да направиш срещу тях – нищо, освен да не им вярваш и да ги разобличаваш, че им „знаеш играта„. За теб няма авторитети – премиери, лекари – най-малкото, можеш да си избереш алтернативни такива: кеф ти Борисов – кеф ти Меркел, кеф ти Мутафчийски – кеф ти Мангъров… На съседа вярваш малко повече, че е пред очите ти, ама не чак толкова, защото „и той един лъжец„, а във Фейсбук приятелите с различно от твоето мнение просто ги разфрендваш.

Генерално погледнато – на никого не вярваш. Затова изобщо не можеш да си представиш, че в една ситуация и двамата може да печелят, та нали когато единият печели, трябва да е за сметка на другия! В този ред на мисли – трудно е да приемеш, че ако единият не пострада, може и другият да не пострада. Поради това и носенето на маски се оказва трудна задача, дори само като акт на солидарност.

Така този всезнаещ невежа и невярващ на никого страхливец, скрил се от всички под черупката си, но готов гордо да размаха среден пръст на целия свят, е едно дълбоко асоциално същество. От него едва ли може да се очаква сериозен принос към нацията, демокрацията и БВП-то на страната. И колкото повече стават тези хора, толкова по-зле ще са всички заедно на тази територия.

Защо в България има толкова много конспиролози?

Но защо са толкова много – може би България още е в плен на патриархалния свят и това е съпротива срещу модернизацията и глобализацията дори, разкрач между рода и обществото? Едва ли, този преход го извършваме отдавна и не може сега да откриваме по-големи нива на регрес отпреди.

По-скоро налице е резултат от нещо друго: тоталния срив в качеството на масовото образование. Като ти кажат, че си функционално неграмотен според изследванията на PISA, това не значи само, че не разбираш какво четеш – а че лесно може да ти се вмени какво изобщо да разбираш, доколкото и без това не разбираш. А модерното образование уж е призвано да формира самостоятелно и критично мислене – уви, в България това е лукс, запазен главно за елитните училища, и то едва ли навсякъде.

Избуяващото конспиративно мислене е резултат и от превзетата и покварена медийна публичност, където еднопорядково съжителстват лъжи и факти, пропаганда и аргументация, пошлост и почтеност. Добрата журналистика е изтикана по островите, а в блатото масовият читател, слушател и зрител става все по-безкритичен, всеяден и манипулируем. И няма защо една такава немислеща тръстика да се плаши от чипиране – вече е чипирана, процентите го показват.