СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Защо популистите биха Нидерландия
вт. окт. 4th, 2022

Нидерландия: Защо популистите биха спечелили дори и да загубят. От средата на 13 век седалището на нидерландския парламент е в комплекса от сгради Биненхоф в Хага.

В Нидерландия популистката партия на Вилдерс води в нагласите преди изборите през март. Малко вероятно е тя да влезе в управлението, но идеите й въпреки това може и да се наложат.

След по-малко от месец – на 15 март – в Нидерландия ще се проведат изборите за нов парламент. В нагласите в момента със 17 процента води популистката Партия на свободата (ПС), следвана плътно от либералите. Окрилен от  изборната победа на Доналд Тръмп в САЩ, от британския Брекзит и растящите антимиграционни настроения в Европа лидерът на ПС Геерт Вилдерс нарича всичко това „патриотична пролет„.  

Това ме плаши„, казва Марлен Брюкер, служителка от системата на образованието, която е дошла със семейството си на екскурзия в Хага. 62-годишната жена, традиционна избирателка на Зелената партия, се надява, че авторите на сондажите този път грешат.

Холандският Тръмп

Геерт Вилдерс, който – включително заради запомнящата се прическа – е наричан „холандския Тръмп„, не отстъпва по нищо на своя американски образец – и по отношение на предизборната му реторика, и що се отнася до активността му в Туитър.

Това не му осигурява директно предимство, но с подобно поведение той привлича вниманието на медиите. А така идеите и посланията на Вилдерс стигат до избирателите„, казва проф. Сара Ланге от университета в Амстердам, чиято докторска работа е посветена на дяснопопулистките партии в Западна Европа.

Крис Албертс от ротердамския Университет „Еразъм“ също изследва феномена популизъм. Той не смята, че Вилдерс копира другите. Програмата на неговата Партия на свободата е дълга само една страница. „Той е много последователен и винаги повтаря едно и също.“ Въпреки това експертът е убеден, че Вилдерс почели от оспорваните политически мерки на Доналд Тръмп, като например забраната му за влизане в САЩ на граждани от страни с преобладаващо мюсюлманско население: „Той може да каже – ето, и други мислят така.“

Reaction Geert Wilders to conviction

През 2012 година Албертс написа книга за избирателите на популистката Партия на свободата. Междувременно вече изобщо не се смята за табу това да признаеш, че ще гласуваш за тази партия, твърди авторът. Макар че има хора, най-вече сред по-високо образованите, които предпочитат да премълчават това, за да не навредят на кариерата си, казва Албертс.

27-годишният Раймон е гласувал на предишните избори за Геерт Вилдерс. Сега той е доволен, че неговата партия иска да отдели повече средства за здравеопазване. Но друго вълнуващо в програмата ѝ той почти не вижда. „Вилдерс подкрепя Тръмп и иска да напуснем ЕС. Това вече не е моята партия“, казва младият мъж и признава, че не си заслужава човек да гласува за Вилдерс, след като на практика всички останали партии са декларирали, че няма да се коалират с него.“ 

Министър-председателят Марк Рюте от Либералната партия също е твърдо решен повече да не си сътрудничи с Вилдерс. През 2010 година те бяха за кратко партньори в правителството на малцинството. Крис Албертс обаче предупреждава, че нещата могат бързо да се обърнат и Рюте все пак да промени мнението си. Но експертът е убеден, че Партията на свободата почти няма шанс да участва в следващото правителство, защото тя е „негодна“ да управлява, по неговите думи.

Прекалено краен, опасен дори

Приятелката на Раймон по всяка вероятност ще гласува за Социалистическата партия. „Не се интересувам особено от политика, но знам, че не ми харесва какво говори Вилдерс за мюсюлманите и бежанците„, казва 22-годишната студентка по социология. „В нашия град нямаме много мигранти, но когато човек се разходи из Амстердам, започва да разбира хората, на които всичко това им идва малко вповече„, допълва Раймон. Той също смята, че Вилдерс е станал „много краен и опасен“ дори.  

По данни на социологическия институт I&O Research, все още 77 процента от избирателите в Нидерландия не са решили за кого да гласуват. Съвместно проучване на ежедневника De Volkskrant и университета в Амстердам показва, че една пета от гласоподавателите, които иначе не биха гласували за Либералната партия на премиера Рюте, този път биха я подкрепили по „стратегически причини“ – за да не доуснат победа на Партията на свободата.

Защо популистите биха Нидерландия

Политическо самоубийсто

Мариане Маршалкерверд винаги е гласувала за християндемократите. Сега 70-годишнатга жена обмисля дали да не подкрепи „50плюс“ – една партия, която пледира за защита на интересите на възрастните хора. Маршалкерверд обаче се съмнява, че социологическите прогнози са верни: „Всички казват, че трябва да направим избор между Рюте и Вилдерс. Но аз смятам това за медийна пропаганда„, казва жената. Тя смята,76298273 че популистите ще вземат много места в парламента, но вини за това другите партии, които „дадоха много обещания, но не изпълниха нищо„. Тази възрастна избирателка не обича да говори за бежанците, но тя също е против нашествието на толкова много млади мъже.

Изследователите Ланге и Албертс смятат, че умерените партии изземват част от инициативите на популистите. Така например по темите за миграцията, исляма и ЕС наскоро премиерът Марк Рюте публикува открито писмо в централните вестници, в което заявява, че „който отказва да се държи нормално и не приема местната култура, няма място в тази страна„.

Всеки, който откаже да се доближи съдържателно до темите на популистите, подписва сам политическата си присъда“, твърди Албертс. А колегата му Ланге обобщава: „Без значение колко места ще спечели Вилдерс и дали ще участва в управлението, факт е, че той ще има огромно влияние.“