СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Заради ЛГБТИ: Как УЕФА си вкара автогол
сб. окт. 1st, 2022

Заради ЛГБТИ: Как УЕФА си вкара автогол

Тази вечер стадионът в Мюнхен няма да свети в цветовете на дъгата. Но отказът на УЕФА да разреши акцията в знак на солидарност с ЛГБТИ-общността в Унгария, постигна обратен ефект – усили отзвука в Германия и Европа.

Миналата седмица унгарският парламент прие закон, който забрани в учебните заведения на страната и в медиите да се разпространяват съдържания, свързани с хомосексуалността. Нещо повече. Законът на практика приравни всяка сексуална ориентация, различна от хетеросексуалната, с педофилия.

Редица европейски държави осъдиха унгарския закон, а председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен го нарече „позорен“. В знак на протест срещу унгарския закон, в навечерието на днешния мач между отборите на Германия и Унгария, се зароди идеята стадионът в Мюнхен да свети в цветовете на дъгата – като символ за солидарност с движението на ЛГБТИ.

УЕФА обаче забрани акцията, като се аргументира с това, че футболната федерация е по статут „политически и религиозно неутрална“. Поради това УЕФА не можела да разреши действия, предизвикани от политически акт – а именно – приемането на въпросния закон в Унгария. Това решение на Европейската футболна федерация предизвика сериозно недоволство в Германия – както в политическите, така и в спортните и обществени среди.

Автогол в цветовете на дъгата

Главният кмет на Мюнхен Дитер Райтер реагира възмутено на решението на УЕФА. Според него е грешно да се забранява акция, която изразява солидарност с основни европейски ценности: “Срамно е, че УЕФА ни забранява тук, в Мюнхен, да дадем знак за откритост, толерантност, уважение и солидарност с многото хора в ЛГБТ-общността“, заяви той.

Кметът на Мюнхен обаче няма как да разреши акцията на своя глава, поради това, че по силата на сключен договор, „Алианц Арена“ се намира под разпореждането на УЕФА за времето, в което се провежда Европейското първенство по футбол.

Селекционерът на германския отбор по футбол Йоахим Льов също каза, че би се “радвал, ако стадионът светеше в тези цветове”. Льов потвърди, че капитанът на Бундестима Мануел Нойер ще носи на ръкава си лента с цветовете на дъгата. Такава той носеше и по време на мачовете срещу Франция и Португалия – като знак за протест срещу дискриминацията на прайдовете. УЕФА тогава направи проверка по случая и стигна до заключението, че цветната лента може да се тълкува като „символ на  желанието за многообразие в обществото и израз на подкрепа за една  „добра кауза“.

Продължават и призивите стадионът все пак да бъде осветен. “Мюнхен, направи го! Нека свети, така че да светът да види”, написа английската футболна легенда Гари Линекер в Туитър. „Алианц Арена“ няма да може да свети в цветовете на дъгата тази вечер, но това ще се случи с други важни сгради в Мюнхен, в това число кметството на града, Олимпийската кула, както и един ветрогенератор, който е разположен в близост до стадиона. Преди мача ще бъдат раздадени и 11 000 знаменца с цветовете на дъгата.

Солидарност в цяла Германия

Поне осем други германски футболни клуба ще осветят своите стадиони тази вечер в цветовете на дъгата в знак на протест срещу решението на Европейската футболна федерация. В цветовете на толерантността ще светят Олимпийският стадион в Берлин, “Дойче банк Парк” във Франкфурт, „Райненергищадион“ Кьолн, “Фолксваген-Арена” във Волфсбург и други. Още 38 други стадиона, на които играят отбори от Бундеслигата, също ще се включат в акцията, макар и да не осветяват целите фасади.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан, който се очакваше да пристигне за днешния мач в Мюнхен, междувременно е отменил пътуването си в знак на несъгласие с многобройните акции на солидарност с ЛГБТИ- общността в Германия.