Спират обновленията на версията на операционната система

Днес официално приключва една ера – тази на Windows XP. Една от най-популярните версии на операционната система вече няма да получава софтуерни обновления от Microsoft.

И ако се чудите защо софтуерният концерн е избрал точно тази дата, за да сложи край на подкрепата си за тези два продукта, технологичният блог The Verge дава съвсем просто обяснение. Microsoft представя регулярни пачове (корекции на дадена програма, обикновено с цел да работи тя по-добре или да и се добавят нови възможности) всеки втори вторник ежемесечно.

Името на Windows XP идва от английската дума „Experience“ (опит, преживяване). Платформата бе представена официално на 25 октомври 2001 г., като тогава получава положителни отзиви и за по-малко от пет години намира място в над 400 млн. компютъра по света. Според данни на компанията за пазарни анализи Net Applications Windows XP остава най-широко използваната версия на операционната система до август 2012 г., когато Windows 7 я изпреварва.

През годините Microsoft пуска и три по-големи актуализации, известни като Service Pack. Те коригират множество пропуски в сигурността и стабилността на системата, добавят и малко нови функции. Последният трети Service Pack е пуснат през 2008 г., като така животът на Windows XP е удължен до днешната дата.

От днес софтуерният гигант няма да пуска софтуерни обновления за Windows XP независимо от версията му или сериозността на открития проблем. Изключение се прави само за корпорациите и правителствата, които все още не са преминали към по-нова версия на Windows. Те ще имат възможността да получават допълнителна поддръжка и софтуерни обновления за сигурността на платформата, ако си платят.

Няколко правителства са се възползвали от тази възможност. Така например британският парламент ще плати над 5,6 млн. паунда, за да получи поддръжка на Windows XP за още една година, а правителството на Холандия също се възползва от тази възможност, но само за служителите си в Хага. Microsoft предупреждава, че постепенно цените за продължаваща поддръжка на XP ще стават все по-високи, а поддръжка ще има до януари 2016 г. и за версията Windows XP Embedded, която се използва в много банкомати по света. Дотогава банките ще трябва да преминат на по-нова платформа.