На кралския трон в Холандия отново ще се възкачи мъж – след 123 години женско присъствие. Във вторник кралица Беатрикс ще предаде скиптъра на сина си Вилем-Александър. За събитието се очакват около един милион гости.

Градът е в пълна готовност – улиците са изметени, витрините и прозорците са излъскани и украсени с оранжеви знамена. Утре всичко трябва да бъде перфектно!

В последното си интервю бъдещият крал призна, че е развълнуван преди големия ден, но е и добре подготвен. „Речта, която ще произнеса, стана много добра – благодарение на усилията, които положихме заедно с моите сътрудници„, казва той. Плътно до него на балкона, от който ще се яви пред поданиците си, ще бъде съпругата му Максима – като перфектно допълнение на веселия, но понякога и малко тромав Вилем-Александър. Днес тя определено е най-обичаният член на кралското семейство.

Всъщност в началото Максима среща доста трудности в Холандия. Протестантската страна не иска да я признае така лесно – понеже е католичка, а и не е благородничка. Най-тъмна сянка върху връзката й с принца обаче хвърля семейната й история – баща й е бил държавен секретар по време на управлението на аржентинската военна хунта. Затова и няма да присъства на коронацията. „Той се е ръководил само от най-добри намерения„, казва по този повод Максима.

Бащата ще отсъства, но трите дъщери ще заемат достойно местата си на празничния балкон. Амалия /9 г./, Алексия /7 г./ и Ариане /5 г./ знаят точно какво трябва да правят на този специален ден. Кралското семейство категорично не оставя нищо на случайносттта – церемонията е предхождана от многобройни репетиции.

По-близо до народа

Най-важната част от ритуала ще се състои в Нуеве кирк – 600-годишната църква в центъра на Амстердам. Там в 14 часа Вилем-Александър тържествено ще поеме новите си правомощия, ще положи клетва, облечен с хермелинова мантия. За разлика от коронацията на Беатрикс, на която навремето присъстваха само изрично поканени гости, Вилем-Алекснадър е осигурил достъпа и на 500 обикновени граждани от народа.

На финала е празненството, на което – според протокола – се канят само престолонследнички и престолонаследници. Поради това няма да присъстват нито британската кралица Елизабет Втора, нито германският президент Йоахим Гаук. За сметка на това ще дойдат Мари и Фредерик от Дания, Виктория и Даниел от Швеция, принц Чарлз и Камила от Великобритания.

При наличието на толкова много видни персони не е странно, че са взети и съответните мерки за гарантиране на сигурността. Въздушното пространство над Амстердам вече е затворено, за опазването на сигурността ще бдят 10 000 полицаи. Кметът на Амстердам Еберхард ван дер Лаан вече изрази увереността си, че всичко ще мине мирно, макар няколко групи да са заявили намерението си да протестират.

За какво ще се бори новият крал?

Вилем-Александър вече обяви, че иска да бъде крал, който обединява холандското общество. „Ще подкрепям онези, които имат нужда от моята помощ„, каза той в едно интервю. Всичко това – на фона на острите дебати, които се водят напоследък в Холандия по повод интеграцията на мюсюлманските имигранти в обществото. 17 процента от населението имат чуждестранен произход, в Холандия живеят 825 000 мюсюлмани.

Като държавен глава Вилем-Александър вижда задачата си в това да участва в определянето на политическия курс на Холандия. Което ще му бъде по-трудно, отколкото е било за майка му. Миналата година парламентът за пореден път ограничи кралските правомощия и така Вилем-Александър не би могъл по никакъв начин да повлияе при сформирането на следващото правителство.

Все пак трябва да се отбележи, че новият крал би могъл компетентно да играе роля в решаването на редица важни за Холандия въпроси – той е експерт по водно стопанство, от 2006 е член на Комисията на ООН по проблемите на водата и здравето. За негов най-важен триумф обаче се смята Максима. Лъчезарната елегантна жена се представя блестящо на международната сцена и допринася много за популярността на кралското семейство – камерите охотно отразяват всяка нейна поява, пратньорите й в разговорите хвалят нейния интелект и чувството й за хумор.

Но ако досега се е случвало Вилем-Александър да се шегува, че го наричали „мъжа до Максима„, оттук нататък тя определено ще трябва да заеме втората позиция, макар че ще има титлата кралица.