Загиналите при врязването на камион в множеството на коледен базар в Берлин дотук са дванайсет. 48 са ранените, настанени са в универстетската клиника „Шарите„. Някои от тях са в тежко състояние.

Разследването е поето от Главната прокуратура, което означава, че се предполага тежко престъпление на федерално равнище. Според източници от разследването, покушението може да е било извършено от привърженици на „Ислямска държава„. След врязването си в коледния базар, камионът е изминал между 50 и 80 метра, преди да спре. По пътя си е помел хора и дървени къщички от базара. Това също е знак за умишлени действия.

Мъжът, арестуван за деянието, вероятно е дошъл в Германия като бежанец през февруари и е от Афганистан или Пакистан. Заподозреният е използвал различни имена, което затруднява неговото идентифициране. Известно е, че кандидати за убежище в Германия се регистрират с повече от едно име, за да увеличат своите шансове да получат разрешение за пребиваване.

„Ich bin entsetzt, erschüttert und tief traurig über das, was gestern Abend geschehen ist“, sagt Kanzlerin Merkel nach dem schrecklichen Ereignis auf dem #Breitscheidplatz. Eine unbegreifliche Tat, die bestraft werde, „so hart es unsere Gesetze verlangen“:

„Ich bin entsetzt, erschüttert und tief traurig über das, was gestern Abend geschehen ist“, sagt Kanzlerin Merkel nach dem schrecklichen Ereignis auf dem #Breitscheidplatz. Eine unbegreifliche Tat, die bestraft werde, „so hart es unsere Gesetze verlangen“:

И други германски издания съобщават, че шофьорът на камиона може да е бежанец от Пакистан. Според „Ди Велт”, заподозреният е поискал убежище в Германия на 16 февруари тази година. Изданието обаче не е уточнява откъде точно има тази информация. Първоначално вестникът твърдеше, че шофьорът е бил чеченец, но по-късно уточни, че е пристигнал от Пакистан.  Все още от полицията обаче не са потвърдили официално националността на шофьора на камиона убиец. Той е бил разпитван. Вторият човек в кабината на камиона е бил мъртъв още при пристигането на полицията на мястото на инцидента. Съобщава се, че той е полски гражданин. Друго засега не е известно.  

Още снощи стана ясно, че камионът е на полска спедиторска фирма. Още към 16 часа в понеделник спедиторът е загубил контакт с шофьора, който е братовчед на собственика на компанията. Той  е превозвал стоманени конструкции от Италия и днес камионът е трябвало  да бъде разтоварен в Берлин. Според спедитора, камионът е бил отвлечен. Германските власти са се свързали с полските си колеги. В становище на компанията, собственик на камиона, се казва, че шофьорът е бил на 37 години. 

Какво не знаем още

Макар повечето признаци да говорят за терористично нападение, все още това не е потвърдено със сигурност. Макар и малка, но все пак съществува вероятност случката да се окаже нападение в състояние на амок или произшествие. Рано тази сутрин вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер обаче заяви за ДПА, че за него случилото се е терористичен акт. „След всичко, което вече знаем за нападението, трябва да направим този извод”, каза Йегер.

Не е потвърдена окончателно идентичността на шофьора на камиона. Говори се за пакистанец или афганистанец, но нищо не е окончателно.„Тегесшпигел” съобщи, като се позовава на източници от следствието, че мъжът е известен на полицията, но не във връзка с терористична дейност, а като извършител на по-дребни криминални деяния. Нищо не знаем още за обстоятелствата, при които е бил задържан той.

Неизвестна е също и съдбата на истинския шофьор на камиона, който  – както се разбра – е братовчед на собственика на фирмата-спедитор. Последният допуска, че шофьорът може да е пострадал.

https://www.youtube.com/watch?v=KkQJPmbY-Cc

Камионът е бил откраднат?

Противоречеви към този момент са все още и информациите за съдбата на камиона, с който беше извършено покушението. Докато следствието проучва връзката с Полша, откъдето тирът може би е бил откраднат, спедиторът твърди, че камионът е бил на път за Италия. ДВ разполага с вътрешна информация от полската фирма-спедитор, превозвала товара за Берлин. Служител на фирмата твърди, че джипиес-данните на камиона говорят за това, че някой се е опитвал на три пъти да запали двигателя на камиона, докато той е чакал на крайната си дестинация да бъде разтоварен на другия ден. В 19:34 ч. камионът е потеглил от мястото и около половин час по-късно е стигнал до коледния базар на Брайтшайдплац. Площадът пред мемориалната църква „Кайзер Вилхелм” е известна туристическа цел, много оживено място в Западен Берлин. На северозапад от площада се намира Берлинският зоопарк, а на юг – известният търговски булевард „Курфюрстендам” с множество магазини и кафенета.

Политическите реакции

Шок и потресение – така може да се обобщят реакциите на германския президент Йоахим Гаук и на министъра на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер. Говорителят на канцлерката Ангела Меркел съобщи, че тя е в постоянна връзка с вътрешния министър. От нейно име той изрази съпричастие към мъката на пострадалите и техните близки. Към тях се присъедини и президентът на ЕС Доналд Туск.

Белият дом във Вашингтон осъди деянието, което според говорителя е покушение. А новоизбраният президент Доналд Тръмп каза, че „както изглежда“ нападението е било извършено от ислямисти. В Туитър Тръмп допълни, че атаките в Берлин, Цюрих и Анкара са показали, че „нещата само се влошават„. „Цивилизованият свят трябва да промени начина си на мислене„, призова той.

Съпричастието си изрази и френският президент Франсоа Оланд. Франция с незабавно действие усилва контрола по коледните базари в страната. Европейският съюз поднесе съболезнования на Германия във връзка с трагедията.

Днес вътрешните министри на федерално и провинциално ниво ще обсъждат в телефонна конференция ситуацията със сигурността в страната.    

(Последна актуализация в 13:00 часа)