Внимание!

В Русия и купуването на хляб може да се окаже политически акт. Така излиза според новия закон за свободното събиране на хора. Руснаците вече се питат дали не би трябвало да потърсят полицията и при сватби или разходки.    

Масовото пребиваване на хора на обществени места” вече се тълкува като демонстрация – така повелява новият закон за свободното събиране на хора, в който правилата са доста затегнати. А трактовката на понятието “масово пребиваване” е предоставена на полицията и съда.

Каквото повикало, такова се обадило

Руснаците междувременно се питат дали не би трябвало да потърсят полицията и при сватби или разходки. Преди няколко дни четирима жители на Нижни Новгород уведомиха властите за предстоящо “масово събитие” – закупуване на хляб от магазина. Разрешение не им било дадено. Новината бързо се разпространи в интернет, след което властите в много руски градове бяха засипани с абсурдни искания за разрешение на една или друга демонстрация. Само в Нижни Новгород било заявено за 50 събития, сред които “Спор в компанията на приятели” или “Разходка в търсене на подходящия мъж“.

22-годишният Ростислав Журавльов от Екатеринбург също обявил предстояща “хлебна демонстрация“, след което обаче забравил за нея. Властите обаче не забравили: в ранни зори Ростислав бил събуден от полицейско телефонно обаждане с въпроса дали разходката му все пак ще се състои. “Помислих, че приятелите ми си правят шега”, пише Ростислав в блога си. И добавя: “Но случилото се оттам нататък приличаше на писанията на Кафка и Оруел“. Пред входа му вече чакали полицаи. Единият отбелязал, че заявката на младежа била написана перфектно. “След подаването на заявката направихме изчисления и изготвихме план. На базата на този план ще осигурим реда по време на вашата проява“, уверили полицаите.

Смях в залата

Младежът установил, че полицаите, дошли да го придружават по време на неговата разходка, са десет на брой. Междувременно в Нижни Новгород се провело и онова “купуване на хляб“, което първоначално не било разрешено. Закупеният хляб бил подарен демонстративно на служителите, отговорни за даването на разрешения за провеждане на масови сбирки.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
About Другата гледна точка

Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.