Престрашените откровения на хората от асеновградския бизнес тръгнаха. Рисковете на публичните регистри за обществените поръчки да стигнат до грамотен прочит от онези, които липсват в тях.

Признавам си, този текст донесе изненада. Заради много неща: заради амбициозността да бъде точен, откровен, да съдържа труд и позиция. Заради факта, че играе ролята на окъсняла лястовица, тъжна и обидена, безработна и разгневена от абсурдността, в която живее. Засега. Стоян Славков призна, че понеже стои втора година без работа със строителната си фирма, решил да се занимава с този проблем. Тръгвал да го събира усърдно, даже ползвал реда за Достъп до обществена информация от общината. И признава, че ако вътре били по-умни, можели поне някои конфузни факти и справки, поне да не му ги дадат. Не вярвам тогава да би се чувствал по-удовлетворен. И сега не е, но поне има позиция и смелост човекът да я огласи директно. Което ме подсеща да кажа, че страниците на „Асеновградски новинар” са отворени за позицията и на всеки, който в по-долните редове има смелостта и доблестта да се почувства засегнат.

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО ГОСПОДИН ДОКТОР ГРУДЕВ – КМЕТ НА АСЕНОВГРАД

От Стоян Славков – собственик на строителна фирма

ГОСПОДИН ГРУДЕВ ,

Обръщам се към Вас с Господин, само заради уважение към институцията „КМЕТ”на града ни, макар че не направихте нещо съществено за него през приключващия вече четиригодишен мандат. Впрочем направиха се няколко улици и кръгови кръстовища. Това е само видимото, а невидимото? То е невидимо и за Вас, поради това, че сте застанали в центъра на едно затворено кръгово пространство, оградено от непрозрачна стена, издигната от собствената Ви грандоманщина.

Вие така комфортно си живеете в този грандиозен в собствените Ви очи кръг, че даже не знаете какво се върши в съседния Ви кабинет. А в този кабинет се е разположил един господин, другоселец, които усърдно и безпрепятсвено се разпорежда с парите на община Асеновград. Така старателно се грижи за тях, че да се облагодетелствуват гражданите! САМО, ЧЕ НЕ ГРАЖДАНИТЕ НА ОБЩИНА Асеновград, а гражданите на други близки и по- далечни общини.

Какво имам предвид ?

Имам предвид възлагането за изпълнение на по-голяма част от инвестиционните проекти на фирми извън община Асеновград.

Може би ще си спомните, господин Грудев, че в началото на 2009 година голяма част от представители на строителната гилдия в града ни поискахме и проведохме среща с Вас във Вашият кабинет. На тази среща присъстваше и господин Стоян Димитров, който по божия воля / ИЛИ ВИСОЧАЙША ПАРТИЙНА РАЗПОРЕДБА/ и Ваша заповед/ беше седнал на стола на зам.КМЕТ С РЕСОР „СТРОИТЕЛСТВО”. Или по-точно казано, ” ковчежник и едноличен разпоредител с капиталовите вложения на общината”. Та на тази среща ние предложихме на г-н Димитров да се даде предимство на асеновградските строителни фирми при представянето на оферти за изпълнение на отделните обекти. Отговорът на г- н Димитров беше „Това е невъзможно, та Вие ще се наговаряте за стойностите на офертите.

Какво стана след това?

Наистина се получи наговаряне, обаче не между фирмите от Асеновград, не между фирмите от другите общини, а лично между господин Димитров и фирмите, на които възлагаше обектите. Просто се чудя на феноменалните възможности на този човек да открива „специализирани” фирми и да ги кани за изпълнители /например: фирми от с.Бял извор и Момчилград, Кърджалииско, фирми от Чепеларе, Смолян и Пирдоп, от селата Скутаре , Раднево, Труд и Чешнегирово, пловдивска област и много други. Като пример ще Ви посоча следния случаи „ Поканени са три фирми за един обект, даден през 2010 г., от който- две ромски и една циганска, и трите от други общини/.

А на какви цени се заплащат някои видове СМР /може би само на по-близките и симпатични на г-н Димитров фирми изпълнители ? Не знам с точност, но има единични цени, просто учудващо завишени!

Направих си труда да разгледам регистъра на общината за изпълнените строителни обекти за 2008-ма, 2009-та , 2010-та и до края на м.Август тази година, и ето.

К О Н С Т А Т А Ц И Я Т А:

ИЗПЪЛНЕНО СТРОИТЕЛСТВО

ОТ АСЕНОВГРАДСКИ ФИРМИ : ОТ ВЪНШНИ ФИРМИ:

ПРЕДИ ПОСТЪПВАНЕ НА РАБОТА НА Г-Н ДИМИТРОВ

2008 г.- 4 123 х.лв.-80% 998 х.лв. – 20 %

И ПОД ВЕЩОТО РЪКОВОДСТВО НА Г-Н ДИМИТРОВ

2009 г.- 911 х.лв. – 35% 1 709 х.лв. – 65 %

2010 г.1 374 х.лв.- 47% 533 х.лв. – 53 %

2011 г.160 х.лв.- 8 % 1 970 х.лв. – 92 %

През този четири годишен период на мен, като строител, собственик на строителна фирма „ СТОЯН СЛАВКОВ” ЕТ, ми беше даден и изпълних строителни работи на обект на стойност ЦЕЛИ 13 500 лева/през 2009 г./, представляващо 0.10 % от общия обем , срещу прибл. 70 % от външни фирми. а през този четири годишен период са изпълнени и доста инженерни съоръжения /подпорни стени/ от фирми, които едва ли би могло да се нарекат „строителни фирми”./ Та на този “голям”обект, даже не ми се изплатиха на 100 % изпълнените от мен СМР…

Не очебиещи, а очевадни са предпочитаният на г-н Димитров от поемането му на поста в края на 2008 година да възлага обектите на общината ни на фирми от други общини. Защо ли? Ами попитайте го Вие, на мен няма да отговори… Но едно е ясно, ясно като бял ден, както казват хората! – Ясно е, че общинските служители от сектор „Строителство” не се интересуват от безработицата в града ни и чрез умишлено насочените си действия създават работни места за други общини. Ощетяват се гражданите на общината ни, плащайки заплати на работниците от други общини. Отчисленията от фирмите не са влезли в нашата община , а са влезли в други общини. Парите които харчат получилите ги работници, не правят оборот на нашите магазини, а на други общини и там пак се завъртат и подпомагат техния бизнес. Не мога нито да разбера, нито да си обясня, нито по някакъв начин да докажа, дали и колко от тези пари се завъртат в личната орбита на г-н Димитров.

Освен предпочитанията да се възлагат обекти на фирми от други общини, доколкото съм запознат от витаещи във въздуха слухове, има и обекти на принципа „на БРАТКО от БАТКО

Ето и по –подробни и ясни предпочитания при възлагането на някои обекти:

Подбрах от регистъра 15 обекта от общо 125 позиции изпълнени през 2009 година и 15 обекта от общо 122 позиции, изпълнени през 2010 година, които обекти можеше да бъдат изпълнени от моята или от която и да е друга фирма от Асеновград, ако разбира се г-н Димитров мислеше поне малко за развитието на СРЕДНИЯ и ДРЕБЕН БИЗНЕС в града ни!

Констатацията ми за тези две по петнадесет обекта:

1.За петнадесетте обекта възложени през 2009 година са били изпратени 39 покани, от който 24 до фирми от други общини и 15 до асеновградски фирми. Асеновградските фирми са поканени само за 4 обекта, и тези 4 обекта са дадени за изпълнение на една и съща фирма, другите са поканени само за камуфлаж.

2. За петнадесетте обекта възложени през 2010 година, са били изпратени 47 покани за участие, от който 39 до фирми от други общини и само 8 до фирми от Асеновград. Асеновградските фирми са поканени само за 4 обекта и четирите обекта са дадени пак на една и съща фирма.

За това, че се дават обекти на едни и същи фирми явно господин Димитров има някакво специално отношение към тях. Но затова че се дава предимство на други общини при възлагане на обектите за изпълнение, според мен е това, че ресорният отговорник не е гражданин на Асеновград. А за това е виновен този, който го е назначил, или може би ще кажете, че не се е намерил един строителен инженер в града ни за да заеме този пост?

По този въпрос не мога да се съглася с Вас и то по простата причина, че като виждам действията на господин Димитров, се съмнявам дали въобще е инженер? Попитайте го дали е посетил някой от обектите да види качеството на изпълняваните, в момента на изпълнението им СМР. Съмнявам се! Ще Ви кажа само, че обект, ремонтиран през лятото на 2010 година, отново е за ремонт, а на изпълнилата го фирма продължават да се дават все нови и нови обекти.

На въпроса ми към г-н Димитров , как е възможно да се възлагат строителни обекти на фирми, в които няма поне едно техническо лице /строителен инженер или строителен техник/, г-н Димитров ми отговори

Това не е моя работа, да му мисли който е регистрирал такава фирма” /става въпрос за регистриране на строителните фирми в професионалния регистър на строителите в „КАМАРАТА НА СТРОИТЕЛИТЕ”/.

Не мога да разбера защо трябва да му мислят тези, който са ги регистрирали, тъй като тези фирми изпълняват обекти на община Асеновград, а не на Камарата на строителите. Но какво ще го интересува г-н Димитров как се строи в Асеновград? Той не от тук и след няколко месеца ще се завърне в Пловдив и нима може да има някакво значение за него какво е построено тук, как е построено и колко то ще просъществува?

В процеса на изпълнение на преките си задължения господин Димитров, общински служител, човек който трябва да спазва законите, е нарушавал не един член от „ Закон за ТСУ” Закон за „Обществените поръчки” и „Закон за „Камара на строителите”!Господин Грудев, в предизборната си програма през 2007 година Вие обещавахте, че ще обърнете особено внимание за подпомагане развитието на дребния и среден бизнес в града ни , какво се оказа в края на мандата Ви, подпомагали сте развитието на бизнеса на други общини? Излъгахте избирателите си. Дали сега ще Ви повярват? Може би : глухите, слепите и неграмотните, /тези който се правят на „ ни чул, ни видял, ни разбрал!

Но какво значение има това за Вас? Вие така високо сте зареяли поглед към висините, че цели четири години не забелязвахте , че около Вас минават и други хора и, че тези хора са вашите съграждани.

Вие не можете да се промените!

ЗАТОВА И ЗА ЦЯЛОСТНОТО ВИ ОТНОШЕНИЕ КЪМ СЪГРАЖДАНИТЕ СИ

С НЕУВАЖЕНИЕ : СТОЯН СЛАВКОВ

ГРАЖДАНИН НА АСЕНОВГРАД

05.09.2011 г.

Асеновград