Juan Guaido

Венецуела може да излезе скъпо на Москва

Русия ще бъде големият губещ, ако режимът на Мадуро във Венецуела действително падне. Руските кредитори ще има защо да се тревожат за своите заеми. А цената на петрола на световните пазари може да падне.

Във Венецуела се води борба за власт между режима на Николас Мадуро и опозиционното мнозинство. Дълго време Кремъл подкрепяше Мадуро. Възниква въпросът какво би означавала за Русия загубата на един дългогодишен съюзник?

Всички погледи сега са отправени към най-големия руски държавен петролен концерн „Роснефт„, чийто председател на надзорния съвет е бившият германски канцлер Герхард Шрьодер. „Роснефт“ участва в общо пет проекта на държавния венецуелски петролен и газов концерн PDVSA. Руските дялове в тези проекти варират между 26 и 40 процента. Колко голяма е вероятността тези активи да бъдат загубени?

Изглежда съмнително, че едно ново правителство, в случай че Мадуро падне от власт, ще одържави активите на чуждестранните инвеститори. При положение, че дяловете са придобити законно и без корупция. Това означава, че инвеститорите, които тази седмица бързаха да са отърват от акциите на „Роснефт“ на московската борса, са действали прибързано. По данни от 2017 година, „Роснефт“ е отпуснал заем на Венецуела в размер на 6 милиарда долара. Този кредит се покрива чрез участието в гореспоменатите проекти и чрез добиваните количества суров петрол. Напоследък имаше закъснения на доставките и шефът на „Роснефт“ Игор Сечин трябваше до лети до Каракас. Договорът за заема изтича още през 2019 година. Руският държавен концерн обаче вече е получил голяма част от сумата по заема.

Protesten in Venezuela

Заемите за оръжейни покупки

Малко по-сложна е ситуацията със заемите, които Русия отпуска на Венецуела за покупката на руски оръжия. Руските медии информират, че през последните 20 години Москва е превела на Каракас 11 милиарда долара за тази цел. Не е известно каква част от сумата вече е погасена. Има обаче информации, според които венецуелските дългове са били преструктурирани при изгодни условия. Не е ясно дали едно ново венецуелско правителство ще погаси тези кредити. Украйна например и до днес отказва да погаси милиарден кредит от Русия от 2013 година, отпуснат от Москва за подкрепа на тогавашния проруски президент Виктор Янукович.

Руските пари във Венецуела обаче няма да бъдет напълно изгубени. Те се изразходват за покупката на руски калашници, бойни самолети, хеликоптери, танкове и друго оръжие и по този начин подкрепят руската индустрия.

Какво може да излезе наистина скъпо на Москва

Общите руски загуби, в случай на смяна на властта във Венецуела, могат да достигнат около 11 милиарда долара. Или малко повече. Това обаче би било нищо в сравнение с последиците от евентуално намаляване на добива на петрол и понижаване на цените на световните пазари за дълго време. Много често Венецуела се споменава като страната с най-големи петролни резерви в света. Но 20-годишното социалистическо управление на Уго Чавес и на Николас Мадуро доведе до упадък на петролната индустрия. Ситуацията е толкова драматична, че днес Венецуела не играе почти никаква роля на световния петролен пазар. Ако властта се смени и добивът на петрол бъде ръководен ефикасно, и ако прогонените западни концерни се завърнат в страната, износът на петрол може да получи нов тласък. Бъдещите договори за доставка могат да бъдат сключени при нови условия и да понижат дългосрочно цената на суровия петрол на световните пазари. И това ще бъде истинският кошмар за Москва.