СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Вечният Фреди Меркюри
сб. окт. 1st, 2022

Вечният Фреди Меркюри. Днес се навършват 30 години от смъртта на вокала на „Queen

Музиката, която ни остави той, ще живее вечно: никой не може да изпълни „Bohemian Rhapsody“ така, както я пееше Фреди Меркюри.

Няма друг като него

Няма друг като Фреди Меркюри. С изпъчени гърди той гордо обикаляше по сцената, облечен в лъскави еластични панталони. Пристъпваше като петел, въртеше се с характерното за него движение в ханша и свиваше едната си ръка в юмрук. В другата стискаше микрофона, поставен на стик. За вокала на „Queen“ излизането на сцената с класическа стойка за микрофон бе немислимо.

Началото

Истинското име на Фреди Меркюри е Фарук Булсара. Той е роден на 5 септември 1946 в Занзибар. Израства в Индия, а на 17 години емигрира със семейството си в Лондон. Там се запознава с китариста Брайън Мей и барабаниста Роджър Тейлър, като първоначално им помага по време на турнета. Малко по-късно започва да композира и изпълнява собствени песни в различни групи.

„Отсега нататък аз съм Фреди Меркюри“

През 1970 се ражда „Queen„. Фреди (наричан така още от ученическите си години) си избира артистичното фамилно име „Меркюри„. По-късно Брайън Мей разказва, че то е от една от песните, писани от Меркюри („My fairy King„) за първия им албум. „Майко Меркурий, виж само какво ми причиниха…“ На въпроса дали имал предвид собствената си майка, Фреди отговорил: „Да. Отсега нататък аз съм Фреди Меркюри.“

Queen - Somebody To Love - HD Live - 1981 Montrea

Бохемска рапсодия

През първите години „Queen“ са принудени да се задоволяват с минимални успехи. През 1975 обаче те успяват да направят истински удар – при това с оперна пародия. И днес „Bohemian Rhapsody“ си остава най-известната песен на групата. Тя носи на четиримата музиканти безброй отличия и е първият им хит, стигнал до първото място в музикалните класации.

„We Аre The Champions“

Седмици наред албумът „A Night at the Opera“ заема първото място в британските чартове – както и почти всички следващи албуми на „Queen„. Музикантите пробиват и в САЩ, където също оглавяват различни класации. „Queen“ се превръщат в една от най-успешните групи на всички времена. Четиримата тръгват на турнета, а билетите за концертите им винаги са разпродадени.

Приятелки и приятели

Фреди Меркюри пази личния си живот в тайна. След като се разделя с приятелката си Мери Остин, пред която признава, че е хомосексуален, вокалът на „Queen“ има няколко връзки с мъже. През 1980-те години из хомосексуалните среди започва да се разпространява вирусът на СПИН.

Диагнозата

Никой не знае кога точно Фреди Меркюри е разбрал, че е болен от СПИН. Първоначално той запазва диагнозата в тайна и продължава с пълни сили да пише нови и нови песни. На пазара излиза албумът „Miracle„, а сред феновете започва да се разнася слухът, че „Queen“ са пред разпадане. Те обаче грешат.

„Барселоооооона!“

Заедно с оперната дива Монсерат Кабайе Фреди Меркюри записва баладата „Барселона„. Те имат две съвместни участия – и двата пъти обаче на плейбек. Всъщност испанската оперна певица изпълнява тази песен на живо един-единствен път: придружавана от видеозапис на Фреди на финала на Шампионската лига в Барселона през 1999.

Краят наближава

Последната публична проява на Фреди Меркюри е през февруари 1990 при връчването на Brit Awards, където получава „Почетната награда за изключителни постижения в британската музика„. Той е значително отслабнал и доста сдържан по време на церемонията. Макар че всички знаят, че нещо не е наред, той самият не иска и да чуе за това. През 1991 „Queen“ издават албума „Innuendo„.

„Who Wants to Live Forever“

Ден преди смъртта си, Фреди Меркюри съобщава, че е болен от СПИН и така слага край на спекулациите относно здравословното си състояние. Той умира на 24 ноември 1991 от пневмония. През 1996 на едно от любимите му места – в швейцарския град Монтрьо, е издигната негова статуя. Обложката на албума „Made in Heaven„, издаден след смъртта му, изобразява гърба на статуята на фона на Женевското езеро.