Вътрешна сигурност… Асеновград

Асенова Крепост видео Асенова Крепост видео

15 арестувани, сред тях 5 полицаи, при акцията в Пловдивско.

15 души, между които началниците на РПУ-тата в Първомай и Асеновград и още трима полицаи, са задържани при вчерашната операция на “Вътрешна сигурност” в МВР.

Това обявиха на пресконференция в Пловдив главният секретар на МВР Георги Костов, шефът на пловдивската полиция Христо Разсолков, апелативният прокурор Иван Даскалов и окръжният прокурор Румен Попов, цитирани от “Фокус” и Дарик радио.

В Асеновград са задържани освен началникът на РПУ-то Димчо Темелков, и двама полицейски инспектори, уточни Даскалов. В ареста са и началникът на районното управление в Първомай Васил Налбантов, както и неговият заместник.

Останалите 10 в ареста са тези, които са извършвали престъпления и са били укривани от полицейските служители, добави Попов.

От държавното обвинение обявиха, че 80 процента от състава на РПУ-Първомай са извършвали частна стопанска дейност в работно време. Подобна е и ситуацията в Асеновград. И в двете управления са извършени множество нарушения.

Кой с търговия, кой с отглеждане на земеделска продукции, кой с дърводелски услуги. Почти всички служители или зареждат с горива на вересия, или хапват и пийват без пари

По думите му не са обработвани сигнали за престъпления на служителите или не им се е разкарвало, или пък са счели, че случаите са маловажни. Именно заради незавеждане на жалба за кражба на коне се е стигнало до убийство. В този случай хората, които са подали жалбата, са пребили до смърт крадеца, тъй като полицията не си е свършила работата.

Апелативният прокурор уточни, че на началника на полицията в Асеновград е повдигнато обвинение за лично укривателство заради това, че е помогнал на петима души да избегнат наказателно преследване за кражба на стойност 1000 лв. Предвиденото в закона наказание за подобно престъпление е от 2 до 8 години затвор.

Асенова Крепост видео

В момента текат процесуално-следствени действия, очакваме да приключи разпита на двама свидетели, след което предстои спрямо него да бъде повдигнато обвинение и за търговия с влияние“.

Той уточни и какви са обвиненията срещу двамата задържани полицаи от Асеновград. Първият, който е работел по линия на Икономическа полиция, не е изпълнил задълженията си по наказателно производство. Той имал информация за лице, което краде дизелово гориво от автомобили във фирмата, в която работи, но не съобщил за това нарушение и такова престъпление не е било разследвано. Освен това, полицаят купувал от въпросния мъж гориво на много по-ниски цени, за което му е повдигнато второ обвинение – за вещно укривателство.

Вторият полицай, работил в група Териториална полиция в Асеновград, помогнал на лице, извършило престъпление да избегне наказателно преследване. Служителят му дал насоки как и на кого трябва да заплати определена сума за да може кръвната му проба да стане от 1,54 на 1,2. Причината е, че до тази концентрация нарушението се обработва по административен път, а над нея се води престъпление.

Началникът на РУП-Първомай Васил Налбантов е с обвинения за два конкретни случая. В единия, той е спомогнал на лице, извършило ПТП, да избегне наказателно преследване, а в другия престъплението, което не е било разследвано е свързано с упражнена принуда.

Обвинения са повдигнати и на зам.-началника на РПУ-Първомай за това, че е спомогнал на лице, извършило кражба на коне, да избегне наказателно преследване.

Главният секретар на МВР призова гражданите да подават сигнали, когато служители извършват нарушения. Георги Костов отправи и призив към полицаите:

Чувствайте се наблюдавани, прецизирайте действията, ако вършите безобразия, ще има възмездие“.

Assen's Fortress & Асенова Крепост
About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.