чт. дек. 1st, 2022

В Китай: Трима са в неизвестност. Искали да кажат истината за коронавируса

Тримата са работели за китайски интернет-проект, който възстановява изличени от държавната цензура публикации, свързани с коронавируса и началото на епидемията. Сега и тримата са безследно изчезнали.

Трима критици на властта в Китай са в неизвестност. Чен Мей, Кай Уей и неговата приятелка Танг изчезнали на 19 април – съобщил братът на Чен. Пред западни информационни агенции Чен Кун е изразил предположението, че тримата са арестувани.

Полицията в Пекин е съобщила на семействата на Кай Уей и неговата приятелка само това, че двамата се намират „под домашно наблюдение„, но не е уточнила къде точно. Повдигнато им било обвинение за „подстрекателство към размирици и провокации“.

Проект срещу цензурата в Китай

Това мъгляво обвинение властите в Китай обикновено използват за разправа с активисти и дисиденти. За подобно „провинение“ законът предвижда затвор до 5 години.

Чен Кун предполага, че изчезването на тримата е свързано с участието на Чен и Кай в инициатива срещу цензурата в страната, наречена „Терминус 2049„. Проектът си поставя за цел да възстановява блокирани или изтрити от държавната цензура информации и публикации в социалните мрежи.

Напоследък групата помести в интернет поредица от публикации във връзка с пандемията от коронавирус в Китай, в това число и лични впечатления на хора от град Ухан, който беше най-тежко засегнат от заразата. Статиите и информациите на „Терминус 2049“ включват и теми, които китайското правителство не желае да не придобиват гласност. Например – кога точно е станало ясно, че новият коронавирус SARS-CoV-2 се предава от човек на човек.

Недоволство срещу Пекин

Групата публикува и доклада на ръководителката на спешното отделение в Централната болница на Ухан Ай Фен, която беше една от първите, предупредили за епидемията. Заради това през януари тя беше мъмрена от властите. Много китайци, а също така и чужди държави обвиняват Пекин, че е укрил важни информации за коронавируса и началото на епидемията от Ковид-19.

Изчезването на активистите от „Терминус 2049“ предизвика в Китай вълна от възмущение. „За какво подстрекателство и какви точно провокации става дума? Дайте доказателства“, написа в Туитър професорката по социология в Пекинския държавен университет Гуо Юхуа.