В България започна поредното преброяване на населението

Google

Как да се преброим онлайн и кой ще бъде глобяван със 160 лева?

В България започна поредното преброяване на населението. Как да се преброим онлайн и какво трябва да знаят българите, които са временно или постоянно в чужбина? Най-важните въпроси и отговори:

Днес започна 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд в България. В 0.00 ч. на 7 септември бе отворена информационната система “Преброяване” и всеки, който живее постоянно в България, може да се преброи онлайн. “Препоръчваме този начин, защото е бърз, лесен, удобен и в условията на пандемия – безопасен“, посочват от Националния статистически институт (НСИ). Това е т.нар. първа фаза на националното преброяване. Втората фаза ще бъде преброяването на терен, което ще се проведе от 18 септември до 3 октомври. При него анкетьорите ще преброят всички онези, които не са се преброили електронно. Важно е да се знае, че тези, които се преброят онлайн, ще получат съобщение и имейл с уникален 15-цифрен код, който трябва да бъде предаден на преброителя, когато позвъни на вратата ни при втората фаза на преброяването.

Как да се преброим онлайн?

За да сме сигурни, че някой няма да се преброи от наше име, е необходимо да се регистрираме с валидна електронна поща, ЕГН и номер на български документ за самоличност. Данните от регистрацията се използват само за идентифициране на лицето и не се съхраняват от НСИ. Следва потвърждение на регистрацията – получаваме имейл с линк, на който трябва да кликнем в рамките на два часа. След потвърждението ще се отвори екран за попълване на електронната преброителна карта. Там трябва да се влезе с имейла и паролата от регистрацията. Преброителната карта съдържа въпроси за жилището, домакинството и хората, с които живеем в едно домакинство“, разясняват от НСИ.

Важно е да се попълни адреса, на който живеете в действителност, а не този, на който сте регистрирани. Подробни указания за регистрацията в портала на електронното преброяване можете да намерите на страницата census2021.bg или на сайта на НСИ. Електронното преброяване ще бъде възможно само на територията на България. Онези, които откажат да участват в преброяването, ще бъдат глобени със 160 лева.

А българите в чужбина?

Българите, които през последната година са били за по-малко от 6 месеца в чужбина или нямат намерение да остават там дългосрочно, ще се преброят в България. Ако в момента не са в България, ще бъдат преброени от техните семейства и близки като временно отсъстващи“, обяснява пред Дойче Веле Любомир Блатски от пресслужбата на НСИ. А онези българи, които живеят постоянно в чужбина? “Те ще бъдат преброени в страната, в която живеят. Това е практика в целия свят“, посочва Блатски.

Що се отнася до глобата от 160 лева, от пресслужбата на НСИ уверяват, че тя е предвидена само за хората, живеещи в България, които откажат да бъдат преброени. “Няма никакво основание българите, живеещи в чужбина, да бъдат глобявани, защото те не са обект на преброяването в България“, подчертава Любомир Блатски. “Има и административни регистри – на НОИ или НАП, от които ще е видно, че хората не живеят постоянно в България“, посочват от НСИ.

Според публикация на БНТ, при 18-ото преброяване се очаква населението на България да е около 6 820 000 души.

В момента регистрацията в електронната система “Преброяване 2021“ е невъзможна поради технически проблем с обмена на информация между регистрите (системата REGIX).

Eкипи от експерти на институциите работят за отстраняване на проблема.

НСИ се извинява за причиненото неудобство и моли гражданите, които в момента се опитват да се преброят електронно, да изчакат около час.

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.