СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Унгария отказа участие в "Евровизия":конкурсът бил "гейски"
ср. сеп. 28th, 2022

Унгария отказа участие в „Евровизия“: конкурсът бил „гейски“

Унгария отказа да участва в конкурса „Евровизия„, който ще се проведе през 2020 година в Ротердам. Досега имаше само слухове, но няколко медии твърдят, че унгарското правителство намира конкурса „твърде гейски„.

Песенният конкурс „Евровизия“ е твърде пъстър музикален фестивал – в него участват хора от различни държави на света, публиката му също е твърде разнородна – той привлича както хомо-, така и хетеросексуални. Всички те заедно празнуват любовта си към музиката.

Преди две седмици участието си в „Евровизия“ 2020 отказаха както Унгария, така и Черна гора. И двете държави от дълги години се представят на песенния конкурс. Унгария е изпращала свой представител 19 пъти, а пет пъти се е класирала в първите десет места. Защо сега се отказва?

Официално обяснение нямаше и все още има само предположения, които се основават на изказване на служител на Унгарската държавна телевизия MTVA: Според него, унгарският отказ се дължи на близостта на „Евровизия” със средите на ЛГБТ- общността. Това съобщава британският вестник “Гардиън”, както и унгарският уебсайт “index.hu”. Държавната телевизия MTVA ежегодно организира вътрешния кръг на „Евровизия”. Друг близък до управляващите телевизионен канал още в началото на годината определи “Евровизия” като “хомосексуална армада” и заяви, че отказът от участие е важен за “менталното здраве на Унгария”.

Рестриктивна политика срещу хомосексуалността

Золтан Ковач, говорител на унгарския премиер Виктор Орбан, в Туитър отрече наличието на враждебност към хомосексуалистите и определи съобщенията по темата като “фалшиви новини”, но не посочи официална причина за отказа на Унгария. 

Унгария води рестриктивна политика спрямо хомосексуалните. Правата на гейовете и лесбийките са сериозно ограничени, а сключването на бракове между еднополови партньори е забранено. Наскоро депутат обяви, че осиновяването на деца от хомосексуални двойки е равнозначно на педофилия.

Унгарски телевизионен коментатор е цитиран да казва, че “Евровизия” руши обществените вкусове, тъй като в нея участват крещящи травестити и брадати жени. Той очевидно визира участието на Кончита Вурст, която през 2014 година спечели конкурса. Тя искаше по този начин да отправи сигнал за толерантност към хомосексуалните.

В следващото издание на “Евровизия” ще вземат участие 41 държави. Конкурсът ще се проведе през май в Ротердам, Нидерландия.