СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Турция тръгна по грешния път
пт. сеп. 30th, 2022

Турция тръгна по грешния път

От юли 2016 насам в Турция бяха арестувани хиляди военни, стотици учители, университетски преподаватели и журналисти. Сега бе задържан и германският журналист Дениз Юджел. Крайно време е Берлин да заеме ясна позиция.

Турция изпада във все по-голяма изолация. Президентът Ердоган тласка страната си към ислямска автокрация, а мнозина се опасяват и от по-лошо – че Турция се превръща в ислямска диктатура. И тук не става въпрос за това, че от парламентарна демокрация страната върви уверено към президентска държава, която Ердоган вае по свой собствен вкус – въвеждайки вероятно и смъртното наказание. Става дума за турското ежедневие: за безпрецедентните арести на десетки хиляди военни, държавни служители, учители и университетски преподаватели – всички заклеймявани като привърженици на движението на Фетхуллах Гюлен, което искало да катурне Ердоган. В тази вълна от арести правовата държава тръгва по грешен път. А също и свободата на пресата и на мненията.

Или приятел, или враг

Междувременно в Турция са арестувани над 150 журналисти. Редица вестници бяха закрити, а други са принуждавани да коригират курса си. Все по-рядко могат да се чуят, видят или прочетат критични мнения. Ето, че преди няколко дни бе задържан и германският журналист Дениз Юджел. Солидарността с него, която демонстрират германското правителство и лично канцлерката и външният министър, е впечатляваща и напълно оправдана.

Досега Берлин се въздържаше от заемането на позиция относно залитането на Турция към автокрация. Германското правителство демонстрираше сдържаност и се опитваше да поддържа в изправност мостовете към Турция и Ердоган. Включително и заради опасенията, че твърде острата критика към Ердоган може да провали споразумението с Анкара за бежанците. Сега обаче няма друг начин – Берлин трябва да заеме ясна позиция. При това във времена, когато турското общество е така надъхано, както рядко се е случвало преди. В Турция днес няма никакво място за средни положения или нюанси – или си с Ердоган, или си против него. Или си приятел, или си враг.

#FreeDeniz

Всички сме Дениз„, пишат вестниците в Германия. Пишат го и потребителите на Фейсбук и Туитър. Да, всички ние от медиите сме Дениз и се тревожим за нашия колега и останалите хвърлени в затвора 154 журналисти. Тревожим се за свободата на пресата и мненията в Турция. Загрижени сме и за самата Турция, която се отдалечава от Европа. Страната изпада в политическа изолация. И задържането на Юджел е синоним за това.