“Турците превзеха града”: лъжите за Белит Онай

"Турците превзеха града": лъжите за Белит Онай "Турците превзеха града": лъжите за Белит Онай

“Турците превзеха града”: лъжите за Белит Онай

Вълна от обиди и измислици срещу новия кмет на Хановер Белит Онай. Защото е от турски произход. Опитват се да го злепоставят и с кадри на хора, които уж празнуват победата му, развявайки турски знамена. Каква е истината?

За първи път от 70 години насам германските социалдемократи загубиха кметския пост в столицата на провинция Долна Саксония Хановер, след като Белит Онай от партията на Зелените спечели балотажа срещу конкурента си от ХДС Екхард Шолц. Друг факт обаче породи най-голямо внимание в социалните мрежи: че Онай е син на турци, пристигнали едно време в Германия като гастарбайтери.

Особено в Туитър изборният успех на Онай се представя едва ли не като доказателство за окончателната “ислямизация на Германия“. В някои от коментарите се съдържа инсинуацията, че Онай защитавал турските интереси. В подкрепа на тази теза бяха публикувани снимки на хора, които уж празнували победата на Онай, развявайки турски знамена.

“Турците превзеха града”

Публикувано бе и едно видео, в което се вижда как мъже преминават през града, развявайки турски знамена и хвърляйки бомбички. Текстът под видеото гласи: “След затварянето на изборните секции на 10.11.2019 в 19:00 часа. (#Зелените) #турци превзеха града и сега празнуват събитието“.

Въпросните кадри бяха споделени стотици пъти. А депутатът от дяснопопулистката “Алтернатива за Германия” Удо Хамелгарн написа в свой туит под видеото следния текст: “Забележително! И колко бързо само германският флаг се преобрази в червено знаме с полумесец!“.

В същото време журналистическо проучване показа, че въпросното видео се върти из мрежата от доста време насам – споделя се многократно още от септември. Кадрите могат да бъдат открити например в руската платформа “Vk”, където е обяснено, че става дума за турско сватбено тържество в Дортмунд.

Други кадри, за които също се твърди, че показвали тържествуващи поддръжници на Онай, всъщност са още от 2016 година. В този случай става дума за снимки на агенция Ройтерс, които в действителност показват привърженици на турския президент Ердоган в Истанбул.

И още странни “доказателства”

Многократно споделян е и един туит на самия Онай от 2017 година. В него политикът рекламира една проява на Зелените в Хановер, озаглавена: “А оттук нататък? Да приобщим исляма“. Този туит също се представя като доказателство в подкрепа на тезата, че Германия се била ислямизирала.

В действителност става дума за дискусионен форум на Зелената партия, в рамките на който политици и теолози са разговаряли за “перспективите, предизвикателствата и актуалното състояние на мюсюлманския живот в Долна Саксония“. Онай е бил водещ на въпросната дискусия.

38-годишният юрист Белит Онай е роден в германския град Гослар. Родителите му пристигат в Германия от Истанбул през 1970-те години. Онай се самоопределя като “либерален мюсюлманин“. От февруари 2013 е депутат в парламента на Долна Саксония. А сега стана първият политик от чужд произход, избран за кмет на столица на федерална провинция.

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.