Tsvetan Vasilev

Пари и компромати, тежки обвързаности между едър бизнес и политика, връзки между партийни лидери и прокуратурата. Така изглежда опростената схема на задкулисието в България. Не че някой е имал съмнения, но когато макетът на родното беззаконие е сглобен в реално време от участник в същото това задкулсие, фактите някак изглеждат неопровержими, а надеждата, че България ще стане пълноправен (не в юридическия смисъл) и пълноценен член на Европейския съюз умира безапелационно.

Съществената новина от последните дни е не скандалът с „царските конюшни”, в който БСП дори не поиска оставката на правителството, а само на вътрешния министър. Голямото събитие са откровенията, дошли от Сърбия. В сензационно интервю, в което бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев за първи път говори наистина конкретно, се съдържа кратко обяснение на политическата мерзост в България. Като включително може да се намери обяснение и защо социалистите експлоатираха темата с конюшните точно в този момент – те, заедно с Борисов, се нуждаят от достатъчно скандализираща обществото димка, която да потули изговореното в прав текст. А именно: „никой политик в България не е дошъл на власт, без да бъде одобрен от центъра на задкулисието – кръг „Монтерей“ и неговите наследници“. Това казва изпадналият в немилост банкер, който без съмнение също се е ползвал от облагите, предоставяни от кръгове и наследници на кръговете.

По-нататък Цветан Василев казва и това: „Делян Пеевски е политическият брокер на този кръг, който контролира политическия елит чрез трупането на компромати в ДАНС“. Затова и Пеевски си имал свои министри в този кабинет – Владислав Горанов, Ивайло Московски и Божидар Лукарски, твърди Василев и добавя, че премиерът Бойко Борисов също участвал в схемите, като косвено се е борил за дялове в собствеността на ключови предприятия като „Булгартабак“ и „Виваком„. В България няма едър бизнесмен, на когото да не му се е налагало да се отчита пред политиците, посочва още бившият собственик на КТБ.

Технологията на Злото

В интервюто Василев разкрива и технологията на Злото – пари и компромати. „Това са срамните тайни на прехода и срамните тайни на всеки един човек. Всеки има някакви слабости: единият – жени, другият – алкохол, третият – дрога, четвъртият – корупция. Всеки един„, казва той и твърди, че информацията се събира директно от ДАНС.

Първо масивите са изтичали чрез Алексей Петров, после чрез Пеевски, на когото Владимир Писанчев е бил нещо като куриер. „Да не говоря още за хора, които и сега действат – Юлиян Колев, така нереченият Боби Гъза и прочие„, казва Василев. Според предположенията му, този център контролира Ахмед Доган, премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров, като контролът се осъществява чрез описаната по-горе технология – компромати и пари.

Засега прокуратурата отказва да коментира твърденията на Цветан Василев, нито пък казва дали те ще бъдат обект на проверка. Въпреки конкретните факти, които се съдържат в тях. И този развой е съвсем логичен – именно заради описаните от бившия банкер зависимости.

Скандалътдимка

В същото време всички медии се занимават с разкритата от БСП скандална сделка за продажба на безценица на „царските конюшни” в центъра на София. (Впрочем, в този мандат на Борисов социалистите никога не са били така настъпателни с разкрития за властта.) Скандалът се разви шеметно, премиерът хрисимо започна да уволнява, а обвинението – да разследва. Със съвместните усилия на всички политици (които, според Василев, имат общ команден център) и прокуратурата се организира достатъчно апетитна медийна димка, която да прикрие срамните разкрития.

Съвсем очаквано оттук нататък всички партии, едри бизнесмени и представители на обвинението ще отричат думите на Цветан Василев, а от ДАНС ще тълкуват твърденията му като бълнуване, тъй като нали Агенцията се грижи за националната ни сигурност. Банкерът е подсъдим, укрил се е в Сърбия, за да избегне ударите на родното правосъдие, докато виновниците за продажбата на „царските конюшни” ще понесат (поне публично) своята отговорност. Подобно развитие би било поредното доказателство за тезите на бившия съдружник на Пеевски. И съвсем би потвърдило думите му.

Но най-тревожното е, че ако Василев е прав, то тогава няма кой да разбие омертата, в която живеем. А всеки, осмелил се да въстане срещу нея, или е получил конкретно поръчение да изпълнява тази роля, или пък трябва да е наясно, че ще бъде маргинализиран с помощта на медийната империя, обслужваща статуквото. Въпросното безкрайно преплитане на интереси, власт и пари представлява абсолютна гаранция, че поне в обозримо бъдеще България няма как да стане нормална, европейска демокрация.

Диагнозата

Интервюто на Цветан Василев звучи за жалост като фатална диагноза, която гарантира летален изход. Диагноза, според която мутро-олигархичните разсейки на големия тумор, наречен Държавна сигурност, могат да бъдат открити и на най-високо държавно ниво. Диагноза, според която властта е персонал на невидими фигури, а артериите ѝ – прокуратура и служби – се грижат за оцеляването на уродливия организъм.

В този смисъл имената на Ахмед Доган, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Божидар Лукарски, Сотир Цацаров и прочие нямат никакво значение. Утре ще бъдат други.

Единственият ни шанс е да оказваме натиск върху институциите и политиците да проверят думите на Цветан Василев (впрочем, самият той също трябва да бъде проверяван като активно действащо лице). Единствената ни надежда е обстоятелствата да бъдат изяснени, персоналът и диригентите – изобличени, а институциите – прочистени. Президентската кампания ще бъде лакмус дали има кой да защити интереса на хората, обитаващи тази територия. Ако обаче Василев е прав, шансовете клонят към нула.