Да си инакомислещ в Саудитска Арабия

Али ал-Нимр е бил на 16 години, когато е извършил „престъпленията„, заради които сега бе осъден на смърт чрез обезглавяване. Поредното име в списъка на инакомислещите, попаднали под ударите на саудитското правосъдие.

Саудитски апелативен съд смята за доказано, че младият шиит Али ал-Нимр е извършил тежки престъпления. Младежът бе обвинен, че въпреки клетвата му във вярност към краля е участвал в антиправителствени демонстрации и протестни маршове. Пял е песни срещу саудитската държава и е използвал мобилния си телефон, за да организира протестни демонстрации. Такива престъпления се наказват със смърт, постанови съдът. Което означава, че младият Али ал-Нимр е заплашен от екзекуция чрез обезглавяване. Апелативният съд постанови и друго: трупът на младежа да бъда разпънат на кръст и изложен на публич но място.

Али ал-Нимр е арестуван през 2012 година. „Престъпленията„, заради които бе осъден, са извършени през 2011, когато Али е едва на 16 години. Възрастта му обаче не смущава съдиите. Според саудитското право, за възрастен минава всеки човек, който вече е навлязъл в пубертета.

Предисторията

Когато са умували над присъдата, съдиите едва ли са били безпристрастни – младият Али ал-Нимр е племенник на Нимр ал-Нимр, един от най-известните шиитски проповедници в сунитска Саудитска Арабия. През октомври 2014 година Нимр ал-Нимр е осъден на смърт, а обвинението гласи подстрекателство към бунт, насаждане на омраза, вандализъм и неподчинение. Обстоятелството, че Нимр ал-Нимр винаги е призовавал към ненасилие, не играе никаква роля при произнасянето на присъдата.

В Саудитска Арабия живеят към 3 милиона шиити, което представлява около 10 процента от саудитското население. Повечето от тях населяват източната част на страната край Персийския залив, където са и най-големите залежи на петрол. Друга част от шиитите живеят в югозападната част на Саудитска Арабия, по границата с Йемен.

Отношенията между сунити и шиити са открай време обтегнати. Откакто през 1979 година моллите взеха властта в Иран, шиитите в Саудитска Арабия вече многократно са надигали глас срещу сунитското ръководство на държавата, което от своя страна вижда зад тези протести дългата ръка на шиитски Иран.

Корените на терора

През май тази година си пролича колко обтегнати са отношенията с шиитите – близки до „Ислямска държава“ сунитски екстремисти извършиха атентат срещу молещи се шиити. Колата-бомба отне живота на 20 души, десетки бяха ранени.

„Този атентат е почерпил сили от три източника. Първо: систематичното дискриминиране на шиитите в Саудитска Арабия, второ: нежеланието или неспособността на шиитите да се противопоставят на уахабитската вълна от клевети, и трето: подкрепата, която среща идеологията на „Ислямска държава“ сред саудитското общество“, написа онлайн-изданието „Ал Монитор„. Тежки обвинения отправиха и видни шиитски активисти. Хамза ал-Хасан, който е една от водещите фигури на шиитската общност в Саудитска Арабия, написа след атентата, че подобни нападения са плод на дългогодишното очерняне на шиитите. „Както религиозните текстове, така и медиите представят шиитите като предатели и пета колона на Иран в Саудитска Арабия„, посочва шиитският активист. Според него „Ислямска държава“ е продукт на Саудитска Арабия, а уахабитският ислям и терористичната организация имат едни и същи идеологически корени.

Трудни времена за Саудитска Арабия

Смъртната присъда срещу младия шиит Али ал-Нимр идва в трудни времена за Саудитска Арабия – Русия, Ирак и заклетият враг Иран се съюзиха в борбата срещу „Ислямска държава“ в Сирия, като същевременно потвърдиха подкрепата си за сирийския властелин Асад, за чиято оставка Саудитска Арабия настоява от години. С оглед на това развитие е пределно ясно, че поне засега Саудитска Арабия няма да може да наложи своето искане. И още една лоша новина за Рияд: Иран придобива все по-голямо влияние не само в Ирак, но и в Сирия, а това представлява сериозно поражение за саудитското ръководство.

Страхът от нарастващото влияние на Иран обяснява и твърдият подход на Саудитска Арабия срещу бунтовниците в съседен Йемен. Рияд ги подозира, че подготвят почвата за разрастването на иранското влияние. В понеделник водената от Саудитска Арабия коалиция извърши въздушно нападение срещу сграда в Йемен, където се празнуваше сватба. При нападението загинаха 31 души, а десетки бяха ранени. Независимо от големия брой жертви, широки слоеве от саудитското население подкрепят тази война.

Раиф Бадауи
Раиф Бадауи

В същото време саудитското ръководство предприема действия, които очевидно имат за цел да сплашат местното население. Саудитските съдилища издадоха няколко тежки присъди срещу инакомислещи, сред които и саудитският блогър Раиф Бадауи, осъден на десет години затвор и 1 000 удара с тояга.

Само през тази година в Саудитска Арабия са произнесени 134 смъртни присъди. Венцел Михалски, директор на германската секция на „Хюмън Райтс Уоч„, подозира, че тези присъди са замислени и като средство за сплашване на саудитското население. „Саудитските власти ще сторят всичко, което е по силите им, за да предотвратят евентуални протести. Ако се наложи – и с оръжие