чт. дек. 1st, 2022

Триумфалното завръщане на Себастиан Курц

Себастиан Курц е огромен политически талант. Затова не е чудно, че скандалите и аферите, които го свалиха от власт през май, никак не му навредиха. 33-годишният бивш канцлер сега отново протяга ръка към властта.

Скандалът около бившия лидер на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе, разразил се след т.нар. видео от Ибиса, изигра съвсем второстепенна роля в предизборната кампания. Тайно заснетото видео е от среща на тогавашния австрийски вицеканцлер с представителка на предполагаем руски олигарх.

В него Щрахе обещава обществени поръчки на руски инвеститори в замяна на финансова помощ за предизборната кампания на Партията на свободата. Видеозаписът доведе до свалянето на консервативно-популистката коалиция на канцлера Курц. Курц, който се представяше за жертва, и до днес уверява, че не е знаел нищо за скандалния случай.

Illegale Migration bekämpfen, Steuern senken, ein Altern in Würde ermöglichen - dafür stehen wir. Du willst, dass wir unseren Kurs fortsetzen? Dann gib am Sonntag der Volkspartei deine Stimme!

Очаквания за добри резултати

Безславният край на коалицията между консервативната Австрийска народна партия и крайнодясната Партия на свободата обаче почти не навреди на бившите партньори. Според последните допитвания, Себастиан Курц и ръководената от него Австрийска народна партия събират около 33-35% одобрение сред гласоподавателите. Партията му има дори шанс да спечели повече гласове, отколкото на последните избори и да стане първа политическа сила в Австрия.

Партията на свободата, която все още се чуди дали да изхвърли „черната овца“ Щрахе от редиците си, навярно ще отбележи загуби на гласове, но не особено големи. Анкетите сочат, че тя може да загуби от 5 до 8 процента от своите избиратели, но все пак ще се бори със социалдемократите за второто място на предсрочните парламентарни избори.

В момента срещу Щрахе тече разследване. Обвиняват го, че заедно с жена си, секретарката и телохранителя си е злоупотребявал с партийни средства и е приемал дарения от съмнителни олигарси от Източна Европа.  .Но въпреки излезлите наяве мръсни сделки, ръководството на партията остава невъзмутимо. „Имаме достатъчно избиратели, които остават лоялни„, заяви наскоро ръководна функционерка на партията.

Сред по-малките партии в Австрия поводи за радост навярно ще имат Зелените. Очаква се, че този път те ще преминат бариерата от 4% и ще се върнат обратно в парламента, където бяха представени до 2017 г.

А коалиционен партньор?

До този момент Себастиан Курц не е заявявал с кого смята да се коалира след изборите. От обкръжението му твърдят, че се чувствал разочарован и измамен от бившия си коалиционен партньор. Но формирането на друга коалиция също няма да е лесно. Нито Австрийската народна партия, нито социалдемократите желаят да влязат в широка коалиция, с каквато двете партии управляваха години наред.

Курц добре може да си представи коалиция със Зелените, но техният изборен резултат от около 8% няма да е достатъчен. В съдържателно отношение 33-годишният бивш канцлер, който бе свален от поста му с вот на недоверие, има твърде много допирни точки с десните популисти от Австрийската партия на свободата – включително и по отношение на миграцията.

Проблемът е в това, че част от тази партия поддържа твърде тесни връзки с някои дясноекстремистки групировки, като например идентитаристите. Курц не се разбира добре и с бившия вътрешен министър Херберт Кикл, който е вторият човек в Партията на свободата и като нищо би могъл да стане председател на фракцията в новия парламент. Тогава на Курц ще му се налага да си сътрудничи с Кикл. Какви компромиси е готов да направи Курц в името на това отново да стане канцлер, ще разберем съвсем скоро.