СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Президентът и съдебната власт
вт. окт. 4th, 2022

Какво трябва да направи новият президент?

Цецка Цачева или Румен Радев? Докато избирате един от двамата, Ви предлагаме да разберете какво зависи от новия президент и какво ще трябва да направи тя или той, след като заеме поста.

Дали България ще завие на Изток, или ще остане на Запад? Дали страната ще остане в катастрофиралата съдебна система, или ще се опита да излезе от отломките? Тези неща зависят в голяма степен от президентската институция, макар и не изцяло. Това може и да не стана ясно по време на предизборната кампания, но ще се разбира ден след ден, когато изборите отминат. Ето и какво още зависи от бъдещия президент и какви задачи го очакват – независимо кой бъде избран.

Първото пътуване на президента

За симпатиите на някой президент във външната политика си има изпробван тест: къде ще бъде първото му посещение в чужбина? Този тест работеше по времето на Желев и Стоянов – първият замина на първо посещение в Лондон, вторият в Брюксел. И в двата случая това означаваше твърда ориентация към Европа и НАТО, извоювана с много усилия. По времето на Първанов този тест даде пробойни – макар че президентът беше избрал за първо посещение в чужбина Брюксел, той напусна поста си с етикета „проруски президент„. По времето на Плевнелиев пък символиката беше изобщо отхвърлена. Той замина за Италия – жест, в който не можеше да се търси някакъв специален знак.

Президентът, който ще бъде избран днес, ще покаже своята ориентация по друг начин – чрез европейските политики, които одобрява или отхвърля например. Напливът от бежанци, Брекзит и енергийните проекти ще го принудят да прояви характер и вкус – и то достатъчно бързо.

Президентът и съдебната власт

Който и да стане президент, ще трябва бързо да вземе отношение по проблемите на съдебната власт. Първо: защото предстои непосредствен избор – през ноември 2017 година мандатът на сегашния шеф на Върховния административен съд изтича, а новият магистрат на този пост ще встъпи в длъжност едва след като президентът подпише указ за това. Президентът има право само веднъж да отхвърли избора, ако не е съгласен с него. Но въпросът не опира само до подписването на указа. Въпросът е в това, че ще му се наложи да изрази причастност към проблемите на съдебната власт – тема, която и до последния дебат беше отбягвана и от двамата финалисти за поста президент на републиката.

Президентът ще трябва да изрази своята позиция и през декември 2019, когато изтича мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров. На този пост ще трябва да се избере друг магистрат, назначен с президентски указ. Президентската институция няма правомощията да спре едно или друго назначение, но тя има правото и задължението да обяснява всеки цивилизационен избор. Изборът на висши магистрати в корумпирана среда и арестувана справедливост е точно такъв избор.

Президентът, банките и медиите

В края на 2018 президентът ще посочи член на УС на БНБ. В този 7-членен орган президентът разполага с трима свои представители. Най-рано – на 2 декември 2018 – ще изтече мандатът на Боряна Пенчева. Следващият момент, в който президентът ще може да определи свой представител в ръководния орган на банката, ще бъде през юни 2020 година, когато изтича мандатът на Лена Русинова.

Президентът Плевнелиев говореше често за финансовите политики на страната и твърдеше, че въвеждането на еврото в България е стратегическа цел. Кандидатите от 2016 не обсъждат изобщо представите си за по-добро икономическо бъдеще. Днес, в деня на втория тур, ние продължаваме все така да не знаем какви са техните конкретни виждания за икономическата и финансова политика.

Същото, с малки изключения, важи и за отношението им към медиите. През юни 2018 президентът ще избере нов член в Съвета за електронни медии. Тогава ще изтече мандатът на сегашната председателка на СЕМ Мария Стоянова. Президентът разполага с двама представители в 5-членния орган. Останалите трима се избират от Народното събрание. В момента в СЕМ има само един член, избран от мнозинство на социалистите – това е Иво Атанасов, чиято кандидатура беше гласувана през 2013. Останалите членове на този орган са били избирани или от мнозинство на ГЕРБ, или от президента Плевнелиев.

От кандидат-президентската кампания не става ясно как желаещите да станат президент си представят един добър СЕМ. И това е само един от множеството въпроси, по които бъдещият президент ще разкрива позицията си в движение.