Телевизионна игра за кандидати за убежище в Холандия

Победителят ще бъде експулсиран от страната, но ще получи награда от 4 хиляди евро.

Холандската обществена телевизия излъчи телевизионна игра с участието на кандидати за убежище, чиито молби са били отхвърлени, предаде Франс прес.

Победителят ще получи награда от 4 хиляди евро, когато бъде експулсиран от страната.

Наистина искаме да поставим началото на дебат за политиката на убежище, заяви един от създателите на играта „Извън Холандия“ Мариус ван Дойн.

Петимата кандидати, сред които сирийски студент по медицина и камерунска студентка по авиационна техника и технологии, говореха свободно холандски език и успяха да отговорят на много въпроси за страната.

Участниците, които живеят в Холандия съответно от 9, 11 и 13 години, трябваше да възпроизведат картата на страната от парче сирене.

Искаме да покажем в каква степен те са холандци, обясни главният редактор на обществената телевизия Ве Пе Ар О (VPRO) Франк Виринг.

Той подчерта, че играта не разказва злополучни истории. Искаме да покажем за какъв тип хора става въпрос и че е лошо да бъдат експулсирани, обясни той.

Предаването, което продължи петдесетина минути, бе в подчертано непринудена обстановка.

Отпадналите кандидати си тръгваха с плик с луковици за цветя, комплект най-необходими неща за оцеляване или спасителна жилетка, украсена с вятърни мелници.

Наградата от 4 хиляди евро в крайна сметка спечели младата кюрдка от Армения, Гюлистан, която ще си получи парите при експулсирането й.

Видяхте ли сега до каква степен съм намерила в Холандия своя дом?, попита тя в края на играта, след като отговори успешно на повечето въпроси за холандската политика, култура и спорт.