СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Театър без последствия? ГЕРБ и ДПС
вт. окт. 4th, 2022

Театър без последствия?

Обръчи от фирми: за какво беше театрото на ГЕРБ и ДПС?. Вместо да се изхвърлят за нулева субсидия, можеха да предложат варианти как да се намалят олигархичните зависимости на партиите. ГЕРБ и ДПС обаче направиха нещо съвсем различно. Предложиха ни истинско театро.

Накрая ще излезе, че плаващото мнозинство ГЕРБ & ДПС е най-принципното по отношение на партийното финансиране. Хем иска да спази „народната воля“ за субсидия от левче, хем не му дават. Хем иска да станат явни “обръчите” на партиите, хем не му позволяват.

Как започна всичко? ГЕРБ предложи 1 лев субсидия, а ДПС – нула и да падне забраната за финансиране от бизнеса. В следващите три седмици те получиха необходимото – чуха гласовете на 2,5 милиона българи, поискали субсидия от лев на референдума на Слави Трифонов през 2016 г.; поставиха на колене опозицията, парламентарна и извънпарламентарна, предизвиквайки я да ги обвини в нечисти договорки, нечестни удари преди местните избори и атентат срещу демокрацията. Но понеже са диалогични, милеят за демокрацията и за политическия плурализъм, няма да го направят. Просто показват, при това – с доводите на противниците си – колко несъстоятелно и кощунствено е да се премахне държавното финансиране и да се хвърлят горките партии в лапите на тия зверове, олигарсите, които само това и чакат.

Представлението върви в седмиците след евроизборите и ще приключи тази седмица – след коалиционния съвет, насрочен за вторник, 25 юни. По БНР министърът на правосъдието Данаил Кирилов допусна, че в резултат на консултациите, „вероятно би могло да възникне и модификация на това становище (1 лев за един действителен глас, получен на избори – бел. а.), но проблемът стои“.

Театър без последствия?

След като театрото приключи, трудно ще се намери политическа сила, която да повдигне отново темата за правилата на партийното финансиране. Партийните субсидии вероятно ще останат на сегашното си ниво, в краен случай малко под него. Йордан Цонев, заместник-председател на ПГ на ДПС, вече обяви, че Движението държи на цената от 11 лева за действителен глас. Излиза, че досегашното им поведение е било камуфлаж – всъщност искали да покажат, че не бива да се намалява субсидията, предлагайки обаче точно това. Тоест – ДПС играе като антагонист на протагониста ГЕРБ. Така ГЕРБ ще имат още един аргумент, за да не се случи намаляването на партийните субсидии – партньорът от плаващото мнозинство вече се е отказал.

Разбира се, в управляващата партия бяха наясно, че темата за субсидиите и предложението за орязване ще разгневи партньорите им в коалицията, особено НФСБ и “Атака”, които не са така имотни като ВМРО. Неслучайно предложението за лев субсидия, прието от парламентарната бюджетна комисия, не влезе в пленарна зала за окончателно гласуване миналия петък. Намери се причина, чиято формалност беше лесна за разгадаване – комисията не успяла да подготви навреме доклада. Трудно за вярване предвид прецизната ѝ председателка Менда Стоянова (ГЕРБ); лесно за догаждане, че партньорите от “Обединени патриоти” са недоволни. И ето че заради това недоволство чак от Брюксел премиерът Бойко Борисов свири сбор на коалиционния съвет.

В този формат управляващите партньори не са се събирали от февруари, когато обсъждаха заздравяване на дисциплината и осигуряване на кворума в парламента, след като БСП напусна. Дори “Апартаментгейт” и последвалите оставки не предизвикаха коалиционен съвет, но сега май ГЕРБ и “Обединени патриоти” се канят да ни представят как потушават напрежението, след като по-големият отстъпи. Някак пропуснахме в триседмичните дискусии по темата, че ДПС, които настояваха за американски тип отворено финансиране на политическата система, така и не представиха такава концепция. Вече се досещаме за обяснението – не са го мислели в действителност, на ужким е било, по принуда. Едва ли ГЕРБ искат избирателите им да знаят какви благодеяния ще направят строителните фирми – дали бизнесменът Георги Гергов дава повече на БСП, или на управляващите; дали председателят на Минно-геоложката камара Николай Вълканов освен оня хонорар от над милион за председателя Ахмед Доган спонсорира и ДПС.

Ерзац дискусиите за партийните субсидии от последните седмици скриват голямата тема: защо и сега има олигархични зависимости, при положение, че в момента партиите се финансират с парите на данъкоплатците? И как да престанат тези зависимости, или поне ограничени до санитарен за обществото минимум? Вместо изхвърлянията за един лев или нулева субсидия, можеше да се предложат различни други варианти за здравословно намаляване. Все пак, откакто са въведени преди 17 години, парите за партиите са увеличавани няколко пъти от парламента – Тройната коалиция ги вдигна на 5% от минималната работна заплата за глас, първият кабинет на Борисов наложи друга формула, която ги оцени на 12 лева, впоследствие намалени на днешните 11 лева. Но вместо разумни предложения, ГЕРБ и ДПС стресираха партийните централи, отваряйки чувствителната тема за парите.

Предстоят важни гласувания

В парламента предстоят важни гласувания по сделката за американските изтребители F-16: актуализация на бюджет 2019, за да се извади сумата от резерва и да се платят накуп, и одобрение на междуправителствения договор между САЩ и България за закупуването им. Именно ДПС бяха политическата сила, оказала съществена подкрепа през януари т.г., когато парламентът даде мандат за преговори с американското правителство за сделката. А партньорите от коалицията не са единодушни за покупката. Тоягата и морковът са изпитан метод за въздействие.

Но ДПС едва ли очаква само намаление на ДДС за книги и учебници срещу участието си в плаващото мнозинство с ГЕРБ. В парламента предстоят и други сериозни теми. По подкрепата им ще ги познаем.

Слави Т. Трифонов:

Днес имам една добра и една лоша новина.
Ще започна с лошата. 
Вчера, в дългия ми материал по повод виенето на умряло на партиите и техните говорители за партийната субсидия от 1 лев, написах и следното: „От сутрин до вечер ще вият как въпросът за партийните субсидии е твърде сложен, че не трябва да се бърза, че трябват сериозни анализи и изчисления, че трябват дебати.“ 
Днес тази прогноза се сбъдна – след коалиционен съвет на управляващите партии се взе решение темата за партийната субсидия да бъде отложена, за да се проведат… дебати.
А дебатите ще продължат до 31 юли, когато депутатите ще излязат във ваканция. Странно съвпадение – тогава „във ваканция“ излиза и „Шоуто на Слави“. Ама нейсе.

Припомням, че на първо четене депутатите приеха предложението на премиера Борисов и Министерски съвет субсидията за партиите да стане 1 лев на действителен глас, забележете – от 1 юли 2019 г. Отлагането на решението за 31 юли означава, че няма да има субсидия от 1 лев от 1 юли. 
И какво излиза? Излиза, че онова емоционално прокламирано предложение на премиера Борисов от ранната сутрин на 6 юни за 1 лев субсидия от 1 юли отива в кошчето. В кошчето за боклук. Оказва се, че всичко в тая държава зависи от Бойко Борисов, но не и размерът на партийната субсидия. 
В това отлагане все пак може да се открие и добра новина – да не би най-после да вървим към зачитане на принципите на парламентарната република?

Сега и добрата новина. Днес, в брой 50-ти на „Държавен вестник“ беше обнародван Закона за изменение на Закона за политическите партии. 
Ура! Вече никоя партия няма да краде пари от гласовете, получени за друга партия. Вече никоя партия няма да краде и пари от гласовете, подадени за „Не подкрепям никого“. 
И още нещо – според текстовете на обнародвания днес закон, партиите ще трябва да върнат 14 463 706 лева надвзети субсидии. 
Също днес, Министерството на финансите, спазвайки разпоредбите на новия закон, публикува точните суми, които всяка една партия трябва да върне в бюджета на Република България. И пак според текстовете на новия закон, партиите имат срок да върнат доброволно парите „до предоставянето на втората част от субсидията за 2019 г.“. А по закон това трябва да стане до 30 юни. Така че срокът за доброволното връщане на парите е до края на този месец. Последният ден от месеца е тази неделя, така че крайният срок, предполагам, се явява понеделник, 1 юли 2019 г.

И така, още днес партия ГЕРБ върна доброволно цялата сума от надвзетите субсидии. Върна 5 613 724 лв.

С интерес ще наблюдавам и кои други партии ще възстановят доброволно надвзетите субсидии. 
А партиите да не се правят на ударени – имат достатъчно налични средства, за да върнат парите. И за да не съм просто голословен гологлав шоумен, ви предоставям информацията колко трябва да връща всяка една партия и съответно – колко налични средства към 31 декември 2018 г. е декларирала конкретната партия в отчета си към Сметната палата.

БСП трябва да връща 4 299 690 лв., а БСП има налични 6 462 000 лв.
ДПС трябва да връща 1 625 892 лв., а ДПС има 6 424 000 лв. 
ВОЛЯ – Българските родолюбци“ трябва да връща 655 938 лв., а има 3 195 000 лв.
НФСБ трябва да връща 542 137 лв., а има 1 400 000 лв.
АТАКА трябва да връща 539 894 лв., а има 989 000 лв. 
ВМРО-БНД трябва да връща 508 966 лв., а има 2 389 000 лв.
Възраждане“ трябва да връща 170 681 лв., а има 341 694 лв.

Всички гореизброени партии получават държавни субсидии към днешна дата. Те са получили транш от 11 лева субсидия на получен глас в края на март тази година, който са прибавили към наличните суми. Така че, ако обичат, да не излизат с номера, че до юни са похарчили парите. Всички имат предостатъчно налични средства да си платят откраднатото от бюджета.

Ето и някои от партиите, които не получават субсидия към днешна дата, но също трябва да връщат пари:

АБВ трябва да връща 56 700 лв., а към 31 декември 2018 г. има 111 705 лв.
ДСБ трябва да връща 47 078 лв., а има 11 000 лв. Тука имаме проблем.
България без цензура“/“Презареди България“ на Николай Бареков трябва да връща 38 904 лв., а има налични, забележете – 1 532 000 лв. 
ДБГ трябва да връща 38 223 лв., а има 144 000 лв. 
СДС трябва да връща 21 841 лв., а има 32 000 лв. 
ЛИДЕР/БДЦ трябва да връща 19 451 лв., а има 235 000 лв.
Движение 21“ на Татяна Дончева трябва да връща 16 324 лв., а няма налични средства. И тука имаме проблем.
Глас народен“ на Светльо Витков трябва да връща 15 539 лв., а има 208 000 лв.
Движение Гергьовден“ трябва да връща 7 779 лв., а има 193 000 лв.