СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Тайнственост в Кремъл: Защо Путин не се ваксинира по-рано
ср. сеп. 28th, 2022

Тайнственост в Кремъл: Защо Путин не се ваксинира по-рано

Путин обича да поддържа имиджа си на мъжкар, който се гордее с атлетичното си тяло и сила. Защо тогава отказа да се ваксинира пред телевизионните камери? И защо му инжектираха „Спутник V“ чак сега?

Защо този път руският президент Владимир Путин не показа бицепса си пред камерите? Това се запитаха мнозина, след като дойде новината, че вчера стопанинът на Кремъл се е ваксинирал със „Спутник V„. Неговият говорител Дмитрий Песков каза само, че Путин не пожелал да му бият инжекцията пред камерите. А в Русия вече от доста време хората се чудят, че Путин едва сега стигна до ваксината, след като в самата Русия тя влезе в употреба още миналата година, а през декември в страната започна масова ваксинационна кампания.

Президентът най-напред каза, че причина за отлагането била възрастта му, после пък – че не искал да нарушава графика за ваксиниране. Известно е, че руската ваксина „Спутник V“, кръстена на първия спътник в околоземна орбита, миналата година излезе на пазара въпреки съмненията, че още не е преминала при всички необходими изпитания.

„Най-добрата ваксина в света“

Самият Путин я обяви за „най-добрата света“ и по-късно съобщи, че тя вече е сертифицирана в 55 държави. В ЕС предстои процедура за евентуалното й сертифициране. През февруари авторитетното издание „The Lancet“ писа, че ефикасността на „Спутник V“ достига 91,6%, а в Русия има разработени и още две ваксини срещу коронавируса.

Ваксинирането в Русия досега върви добре. Президентът съобщи, че най-малко 6 милиона руснаци вече са получили поне първата доза. Руските здравни власти се надяват до лятото да имунизират 68 милиона души – около 60% от населението на страната. Дали обаче тази оптимистична прогноза ще се сбъдне? Едно допитване на Центъра „Левада“ показва, че цели 62% от руснаците не желаят да се ваксинират със „Спутник V“, като броят на антиваксърите трайно нараства през последните месеци.

Социологът Денис Волков обяснява: „Много хора не вярват, че Ковид-19 е сериозно заболяване. Именно те отказват да се ваксинират.“ Заместник-директорът на Центъра „Левада“ пояснява още, че 56% от руснаците не се боят от Ковид-19, а близо една трета смятат, че вирусът е създаден изкуствено, като нов тип биологично оръжие.

Волков свързва ваксинационния скептицизъм на руснаците и с факта, че президентът Владимир Путин досега не беше дал личен пример със собствената си ваксинация: „Две трети от хората одобряват неговите действия – за тях е важно дали президентът се е ваксинирал или не е.“ Социологът смята, че известните публични фигури трябва да се ваксинират пред камерата, за да окуражат руснаците в това отношение.

„Мисля, че самият Путин е скептично настроен към ваксинирането“

Независимият политически анализатор Константин Калачов пък твърди, че отказът на Путин да се ваксинира пред камерите ще предизвика нови съмнения: “Особено защото е известно, че той се гордее с тялото си, че поддържа имидж на мачо и мъжкар.“

Калачов има свое обяснение за дългото колебание на президента: „Мисля, че самият Путин е скептично настроен към ваксинирането. Та нали той е един от нас, той е огледален образ! Повечето руснаци не искат да се ваксинират и се боят от страничните ефекти, а Путин нямаше да е това, което е, ако не приличаше на мнозинството руснаци!

В същото време на Запад очевидно нараства интересът към руската ваксина. В отговор на запитване на ДВ, две европейски туристически агенции потвърдиха, че планират ваксинационен туризъм към Русия: клиентите им хем щели да получат доза „Спутник V“, хем да разгледат редица забележителности. Пиетро ди Фебо от една италианска туристическа агенция дори твърди, че търсенето на ваксинационни пътувания към Русия е голямо още преди идеята изобщо да е потръгнала. В списъка на чакащите при него вече се били записали 250 души, макар че досега руското здравно министерство не предвижда ваксинирането на чуждестранни туристи.