Какво може Интернет? Докъде може? Революции в интернет?

Новите медии са благодат, но и проклятие. Какви възможности дават те на политици, общественици и критици на тоталитарни общества? И дали преплитането на политика и интернет не е нож с две остриета?

Въпросите – повече от отговорите

Специално създадената комисия към Бундестага -„Интернет и дигиталното общество„, ще трябва да установи до каква степен World Wide Web оказва влияние върху политиката и обществото. Така наречените „Фейсбук-революции“ в арабския свят показаха по безпримерен начин огромната сила на интернет. Това развитие поражда и множество въпроси. Може ли интернет да се използва като политически инструмент?

А каква е ролята на световната мрежа за разпространение на знания, както и  в електронната търговия и маркетинг? Мнозина застъпват мнението, че развитието на новите медии е нож с две остриета. По отношение на политическите измерения става дума за това, че съществуват нови шансове за информация, но от друга страна интернет дава възможност и за държавна цензура.

Износ на цензура

Глобално погледнато цензурата в интернет е широко разпространена, казва специалистът по информатика Йенс Кубицил от Университета в Йена. Иран напримар разполага с цяла система за блокиране на сайтове. В Казахстан пък се разпространяват фалшива информации, а цели текстове, мейли и новини се пренаписват. Властите в Китай поставят над съдържанието на определени сайтове графични означения, които апелират към съзнанието на гражданите.

Софтуеърните програми за цензуриране се създават на Запад и се продават на страни, където няма свобода на мненията, подчертава тя. Фирми като Websense или Nokia Siemens Networks предлагат подобен софтуер. Констанце Курц настоява Германия да създаде ограничения за износа на цензуриращи технологии. Според нея отношението към цензуриращите технологии трябва да бъде идентично с това към оръжейните..

Свобода и манипулации

Нерешени въпроси има безброй: Какво влияние ще имат Фейсбук и Гугъл върху политическите процеси в мрежата? Кой и с какви средства ще води в бъдеще изборна борба в интернет? Как може да се различават манипулациите от информацията в интернет? Мислимо и вероятно е някои форми на директната демокрация като граждански допитвания и петиции да засилят своето присъствие в интернет.

Какво може обаче да стори в бъдеще политикът чрез интернет? „Пиратската партия“ даде един пример. Чрез собствения си компютър той е станал помощник на „Арабската пролет„. Когато режимът на Мубарак блокира достъпа до интернет, Урбах, заедно със свои съмишленици създава 300 алтернативни интернет-връзки към Египет посредством телефон и аналогов модем. По този начин мнозина египетски революционери продължиха да имат достъп до интернет.