СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Супермаркети без продавачи и без каса
вт. окт. 4th, 2022

Това ни чака: Супермаркети без продавачи и без каса

На влизане всеки клиент се регистрира чрез смартфона си.

Онлайн-гигантът Амазон атакува и последния бастион на класическата търговия на дребно – продажбите на хранителни продукти. В Сиатъл бе открит първият магазин Amazon Go, в който няма нито продавачи, нито касиери.

Зловещо е някак си с тези камери на ъгъла“, споделя един от купувач. Експериментът в Сиатъл скоро може да навлезе в търговската практика по цял свят. Супермаркетът на Amazon Go засега е единственият по рода си в света. Тук няма касиери, нито пък каси на самообслужване. Вместо това клиентите сами опаковат покупките в торбички и напускат магазина без да влизат в контакт с какъвто и да е продавач. Няколко минути по-късно те получават сметката от Amazon на смартфона си. Зад всичко това стои една изобретателна технология. За да може клиентът да пазарува онлайн, трябва да свали на смартфона си апликацията Amazon Go.

При влизането си в магазина, сканира един баркод с мобилния си телефон. Цялата операция напомня на регистрацията на електронните самолетни билети по летищата. Така Amazon знае, че клиентът е влязъл в магазина. Оттук нататък всичко се поема от компютрите. Те идентифицират всеки клиент с помощта на камери и сензори и регистрират взетите от рафта стоки. Закупените продукти попадат във виртуална пазарна кошница. Сметката е готова около пет минути след като клиентът е напуснал магазина.

Защо Amazon иска да продава хранителни продукти?

По този начин онлайн-гигантът атакува и последния бастион на традиционната търговия на дребно- продажбата на хранителни стоки. Концернът иска да увеличи пазарния си дял именно там. „Има продукти, които клиентите предпочитат да купуват в магазина, а не чрез интернет, защото искат да проверят качеството на плодовете и зеленчуците“, казва преподавателят по маркетинг в Сиатъл Айей Ейбрахъм..

Затова миналия август Amazon закупи веригата супермаркети Whole Foods за 13,7 милиарда долара. Чрез Amazon Go, концернът сега иска да съчетае преживяването от истинското пазаруване с удобствата на онлайн-търговията. Апликацията засича и времето за покупки. „Така клиентите могат да видят колко време са си спестили“, казва представителка на концерна.

Конкуренцията обаче не спи. Вериги като Walmart  и  Macy`s вече предлагат на клиентите си нови услуги. Клиентът може да сканира кода на закупените продукти със смартфона си. Покупките биват запаметени във виртуална пазарна кошница и клиентът може да плати онлайн след излизането си от магазина. Macy`s обаче все още ангажира сътрудници, които проверяват на изхода дали са сканирани всички стоки.

Последствия за трудовия пазар

Всичко това дава отражение върху пазара на труда. Почти пет милиона американци работят в търговията на дребно. Американската статистическа служба обяви, че броят на вакантните места намалява прогресивно от няколко години насам. Най-силно засегнати са универсалните магазини, защото все повече клиенти пазаруват онлайн. А една технология, която прави касиерите излишни, може само да ускори този процес. Повечето експерти обаче не смятат, че в близко бъдеще тази технология ще се наложи в цялата страна. „Все още тази технология не е достатъчно усъвършенствана“, казва Джонатън Чан от университета във Вашингтон. 

Първият магазин Amazon Go разполага с доста ограничен асортимент, а магазинът е разположен на по-малко от 170 квадратни метра площ. Концернът възнамерява да открие минимум още шест филиала в Сан Франциско и Чикаго.  А инвеститорите гадаят дали Amazon ще въведе новата технология и в 479-те филиала на веригата  Whole Foods.