Българите и сексът: без изненади.

Какво се случва в българските спални? Дали жените са доволни от своите сексуални партньори и как мъжете определят способностите си в леглото? Едно национално проучване хвърля поглед под завивките.

Българинът – секс-машина?

Доскоро темата за сексуалността на българина сякаш бе табу. Сега една инициатива на сайта pitat.me прави опит за разчупване на обществения стереотип. От проведено от портала национално проучване за сексуалността става ясно, че  българинът е „всеотдаен любовник, но емоционално пестелив„.

Става ли българският мъж?

Националната кампания под това заглавие се проведе за първи път миналата година. Сред получените тогава данни има и доста куриозни. 99% от жителите на Враца например са категорични, че не използват сексуални стимуланти. За по-сигурно някои допълнително поясняват: „Мен такова ми не требе„. Мъжете в Плевен пък пишат оди за своя креватен майсторлък – eдно от заглавията е „Номер1“.

Знаят ли българските мъже за какво копнеят жените им?

Жените обаче са на друго мнение. Всяка трета от анкетираните плевенчанки например е недоволна от мъжа в леглото си. „А какво бихте искали да промените в сексуалните отношения с вашия партньор?“ На този въпрос жените от Плевен отговорят: „Да не се мисли за секс-машина, да се откаже от убеждението, че е номер 1!“.

Резултатите от проучването показват още, че в Ловеч живеят най-големите пуритани в България. Жените са изключително моногамни – близо 100 % отговарят, че имат контакт само с един партньор.

Колкото повече – толкова повече

Тази година пълните резултати от уебкампанията за сексуалността на българина ще се появят скоро на сайта pitat.me. Според временните резултати пловдивчаните се самоопределят като полови атлети, а пловдивчанките пък се оказват са с доста по-свободни нрави от софиянки.

Инициаторите на проучването се опитват да обобщят резулатите с голяма доза чувство за хумор, в стила на своята младежка и онлайн-публика. Например така: „От гледна точка на статистиката е много по-вероятно да правиш секс с непозната, която си срещнал да се разхожда рано сутринта в някоя гора, отколкото в края на работния ден в офиса. В такъв случай защо висиш до толкова късно в офиса? Така или иначе от това нищо сексуално-релевантно няма да излезе.“

Според резултатите за 2011 година българският мъж е „всеотдаен, но емоционално пестелив любовник„. Много от участничките в проучването споделят, че биха искали българските мъже да бъдат по-романтични в любовните си отношения. В същото време анкетираните демонстрират доста свободни възгледи за броя на партньорите, под мотото: „Колкото повече, толкова повече„.