СССР

ЕС = СССР? Нека да видим

ЕС = СССР? Нека да видим. Напоследък из социалните мрежи все по-често четем, че ЕС бил като СССР. Но разложено на своите две части, уравнението “ЕС = СССР” лъсва не само като абсурдно, но и като глупаво и исторически несъстоятелно.


Червен гаулайтер, разпродаващ България

Червен гаулайтер, разпродаващ България. Една от най-срамните страници в българската история. Сценарият е писан в Кремъл: за да подчини Тито, Сталин е искал да му подари…Трагедията на българското село

„Съветска” България – години на унижение и терор. Независимо от либерално-демократични и социалдемократически елементи в следвоенна България, в крайна сметка в страната е наложен комунистическият модел – чрез репресии, информационен контрол и показни процеси.


Top Secret!

Шпионите на НРБ в чужбина са имали за задача да докладват за дейностите на класовия враг. Но както става ясно от обнародвани наскоро документи, много от техните “свръхсекретни” информации са били изрязани от вестниците.


Крим винаги е бил…

Полуостров Крим рискува да се превърне в ново поле за военни действия на територията на бившия Съветски съюз. Защо се стигна дотук и как може…