СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Срещу всички нас Атентатът в Берлин
ср. юни 29th, 2022

Този ден ще промени Германия

Отдавна имаше опасения, че един ден Германия ще бъде ударена от голям атентат. Сега тези предвещания се сбъднаха. Терорът от Берлин ще промени Германия из основи.

Атентатът в Берлин разтресе Германия. И я потресе. Дванайсет души загинаха, почти 50 са ранени, някои от тях – тежко. Покушението, терорът – те са насочени срещу цялата страна и срещу свободното общество, в което живеят германците. Те удариха един особено миролюбив символ: коледните базари, където милиони хора се стичат в предрождественските дни. И то не само германци, а посетители от цял свят, които безгрижно се разхождат в зимните часове, радват се на предстоящите празници и се отърсват от всекидневието и стреса.

Срещу всички нас

Ето защо атентатът, смъртоносният терор е насочен срещу всички нас, срещу хората, които искат да живеят свободно и безгрижно. Това е варварско покушение срещу копнежа ни към свобода. И затова терорът от Берлин ще промени цяла Германия. Дълго време уклончиво се казваше, че и ние сме на мушката на терористите. Днес обаче ние вече сме жертвите. Така, както преди нас англичаните, французите, израелците, американците…

В този смисъл е напълно безразлично дали атентатът е дело на психически увреден човек, изпаднал в амок, на „самотен вълк”, тръгнал да убива, или на цяла група с фундаменталистки мотиви: той засяга самата сърцевина на свободното ни общество. Той е удар срещу отвореното общество. Той атакува един християнски символ – коледния базар като отражение на германската и европейската традиция и идентичност.

Канцлерката е права: това е тежък ден за германците. Вярно е, че през последните години имаше достатъчно по-малки или по-големи терористични атаки, а много опити за атентат бяха, слава Богу, предотвратени. Днес обаче всички усещат, че този атентат е прокоба. Манталитетът на германците ще се промени. Познатата ни лекота, дори безгрижие, ще повехнат. Свободата на нашия живот, в която толкова често се кълнем и от която не щем току-тъй да се откажем заради терора, тази наша велика свобода ще мине в отстъпление пред едно дълбоко загнездващо се чувство на несигурност. Занапред Германия ще се чувства по-несигурна. И ще бъде по-несигурна.

„Ich bin entsetzt, erschüttert und tief traurig über das, was gestern Abend geschehen ist“, sagt Kanzlerin Merkel nach dem schrecklichen Ereignis auf dem #Breitscheidplatz. Eine unbegreifliche Tat, die bestraft werde, „so hart es unsere Gesetze verlangen“:

Политическо земетресение?

Към това трябва да прибавим и възможното политическо земетресение, което ще последва, ако се окаже, че извършителят наистина е бежанец. Човек, потърсил закрила в тази страна. Човек, поискал – и получил! – политическо убежище. Човек, когото тази страна не е отхвърлила.

Ако действително се окаже, че извършителят е бежанец, пристигнал миналата година, когато Германия – колкото щедро, толкова и безконтролно – отвори границите си, тогава бежанската политика на канцлерката Меркел ще попадне във въртопа на бурята. Тогава дружелюбността на обществото към хората, изпаднали в беда, ще бъде подложена на сериозно изпитание. Тогава победният ход на дясното, национално-егоистично мислене ще достигне и до Германия – и то не само като някакви незначителни политически успехи. Тогава отвореното общество ще се затвори. Тогава вътрешнополитическият климат ще се вледени. Тогава заплаха срещу свободата ще се надигне и отвътре.

Разбира се, тъкмо в ден като днешния трябва да запазим спокойствие и здрав разум. Става обаче все по-трудно да гледаме ведро напред. Вечерта на 19 декември ще промени Германия. Как и доколко – тепърва предстои да разберем.