СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Сотир Цацаров подава оставка от 1 март 2022
сб. юни 25th, 2022

Шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров подава оставка от 1 март 2022

Шефът на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров изненадващо обяви, че напуска поста си предсрочно от 1 март тази година. Ето повече по темата.

Наблюдатели смятат, че с този ход Цацаров изпреварва събитията, които явно така или иначе се задават.

Новото мнозинство в парламента смята да предприеме мащабна реформа в съдебната система, а премиерът Кирил Петков още преди преговорите за съставянето на сегашното коалиционно правителство беше заявил, че според него Цацаров не бива да оглавява КПКОНПИ.

От Антикорупционната комисия потвърдиха, че председателят й подава оставка. Предполага се, че като мотив за оставката си Цацаров ще обяви несъгласие с политиката на новите управляващи по отношение на КПКОНПИ.

Членове на правителството, както и премиерът Петков на няколко пъти призоваха и главния прокурор Иван Гешев да подаде оставка. Засега няма признаци той да е готов на подобна стъпка. За разлика от смяната на Гешев, тази на Цацаров не изисква конституционно мнозинство.

Според правилата, Цацаров би трябвало да се върне на работа във Върховната касационна прокуратура, която той оглавяваше, преди да бъде избран за шеф на КПКОНПИ.

Сотир Цацаров е бил председател на Пловдивския окръжен съд в периода 1999 – 2012 година и  главен прокурор от 2012 до 2019 година.