Луксът на новобогаташите – вече под лупа.

Край на безгрижието за незаконно забогателите хора в България! Парламентът на най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС прие съответен закон. С него София май иска да впечатли Брюксел, коментират чуждите медии.    

За първи път след промените, настъпили преди повече от 20 години, България се сдобива със Закон за отнемане на имуществото на мафията, отбелязват агенциите ДПА и Франс прес. Той предвижда конфискация на незаконно придобито имущество, чиято стойност надвишава нетния доход на съответния притежател с повече от 250 000 лева. Предвидената давност е 15 години.

Недосегаемите

Опозицията смята закона за репресивен и дори противоконституционен, поради което се закани да го даде на Конституционния съд. Аргументите: законът не защитавал гражданите от произвол и доносничество и щял да бъде използван като инструмент срещу политически и икономически противници. Цитирана е правосъдната министърка Диана Ковачева, която уточнява, че за мярката е настоявала Европейската комисия. Допълва се, че законът е бил приет ударно и във връзка с пристигащите в понеделник експерти от Брюксел, които ще пишат следващия доклад за България.

Според агенция Ройтерс, с новия закон София се надява да постигне някакви видими резултати в борбата срещу организираната престъпност и корупцията – и така да впечатли Брюксел. Повече от 20 години след промените България остава в плен на мафията и корупцията, а хората с дебели връзки са на практика недосегаеми. Именно в това се цели новият закон – да сложи край на чувството за безнаказаност у самозабравилите се, пише Ройтерс и добавя: Най-бедната страна-членка на ЕС е същевременно и най-корумпираната сред 27-те, отбелязва агенцията, като се позовава на „Трансперънси интернешънъл„.

За да излезе от мониторинговия механизъм, България трябва да убеди ЕК, че е правова държава, която много стриктно прилага законите срещу всякакви мафиотски практики. По този въпрос България напоследък изостана от Румъния, която има сходни проблеми и която също остава под наблюдение.

Юли – месецът хикс

С новия закон София обявява война на хората, които не могат да обяснят произхода на богатството си, четем още в информацията на Ройтерс. Специална комисия ще разследва също и лица с влязъл в сила акт за административно нарушение, създал облага на стойност над 150 000 лева – например при укриване на данъци. Собствеността ще бъде „замразявана“ още от етапа на наказателното разследване и ще се конфискува, ако не може да бъде доказан легален произход – независимо от резултатите от наказателната процедура.

България се надява през юли да получи положителен доклад от Брюксел, който да й помогне да сломи съпротивата на Холандия срещу приема на страната в Шенген, отбелязва на свой ред агенция Франс прес.