Занемарените богатства на България

Тъжна гледка: София има уникално археологическо наследство, което обаче в момента се руши – поради спорове и безпаричие.

Руините на древноримското селище са потънали в плевели и избуяла трева. Между откритите разкопки на антични бани и къщи на богати римляни тук-таме са се образували същински езера. Лятото беше много дъждовно и нито една инстанция не се погрижи да изпомпа водата и тинята. Археолозите също сякаш са се изпокрили. Тийнейджърите, които се мотаят наоколо, се шегуват, че разкопките са си истински екорезерват. При това тези руини не се намират в някой затънтен край на Източните Родопи, например. Не, те са в древноримския град Сердика, в самия център на българската столица София. „Сердика е моят Рим!” – така римският император Константин Велики, управлявал от 306 до 337 година, ласкаво се изказвал за своя любим град. Императорът напуснал Сердика едва тогава, когато окончателно избрал наречения на негово име Константинопол за столица на Източната римска империя.

Съкровища и провали

България е най-бедната страна в ЕС, но затова пък притежава богато археологическо наследство: римски вили и амфитеатри, тракийски гробници, древния скален град Перперикон. Българските специалисти са единодушни, че в Европа единствено Италия и Гърция предлагат повече антични забележителности от България. Но това безценно наследство е занемарено – типичен пример е именно Сердика. Спорове, безпаричие и добре организирани иманяри затрудняват работата на археолозите.

Този месец дори неспециалистите се възмутиха от ужасното състояние, в което се намират незащитените разкопки близо до станцията на метрото в София. До това положение се стигна, след като се провалиха два общински конкурса за консервиране на разкопките. Резултатите и от третия конкурс ще бъдат оспорени в съда, каза министърът на културата Мартин Иванов. В резултат от това в момента никой не носи отговорност за разкопките. Няма пари и за някакво междинно решение.

Чака се чудо

В София – както вече се е случвало и в други южноевропейски градове, при изкопните работи за метрото между 2010 и 2012 година бяха открити руини от римско време. Повечето от тези забележителности бяха изложени във вътрешността на метростанцията „Сердика”. Могат да се видят включително римски вили, които са имали канализация и водопровод и са били разположени от двете страни на павиран път. Част от разкопките обаче останаха извън метростанцията. Ако не се случи някакво чудо, тези разкопки ще бъдат изложени на природните стихии за трета поредна зима. „Съществува сериозен риск тази зима да изгубим голяма част от тези археологически находки”, предупреждава заместник-кметът на София Тодор Чобанов, който по професия е археолог.

Занемарените руини са част от големия проект Античен комплекс „Сердика“ на Софийската община. В този проект данъкоплатците вече инвестираха 3 милиона евро, още 8 милиона даде ЕС. Включително и с помощта на този проект 1,5-милионна София иска след 5 години да стане културна столица на Европа.