СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Смъртта на един "лъжец", който стана национален герой
вт. окт. 4th, 2022

Смъртта на един „лъжец“, който стана национален герой

Коронавирусът взе поредната си жертва: 34-годишния д-р Ли Уънлян, който беше един от първите, предупредили за опасната болест в Ухан. Тогава властите го нарекоха „лъжец„. Днес той е национален герой.

Да, разбрах.“ Това вероятно е последното писмено изявление на д-р Ли Уънлян. Той е привикан от полицията в Ухан на 3 януари 2020 година по обвинението: разпространяване на неистини в социалните мрежи. „На 30 декември 2019 в групата „Медицински факултет на университета в Ухан випуск 2004 сте разпространили невярното съобщение за установяването на седем вероятни случая на зараза с вируса ТОРС“, пише в протокола от разпита.

Ли Уънлян е роден през 1986 в североизточната провинция Ляонин. В продължение на седем години той следва медицина в Ухан. Специализира очни болести. През 2014 започва да работи в централната болница в Ухан. Червената значка на лекарската му престилка доказва принадлежността му към Комунистическата партия.

Белязан като лъжец

На 30 декември 2019 Ли публикува следния пост в групата на абсолвентите от Медицинския университет в Ухан със 150 членове: „Седем случая на ТОРС на пазара за морски продукти и плодове. Всички пациенти са изолирани в интензивното отделение„.

Член на групата прави скрийншот на публикацията и я споделя и на други места в интернет –  заедно с името и длъжността на д-р Ли. Това дава основание на полицията да обвини лекаря в „Нарушение на обществения мир„. Той е попитан дали в бъдеще ще се откаже от този вид действия и е заплашен с наказателно преследване.

В началото на януари 2020 Ли и още седем медици са наречени „лъжци“ от държавно направляваната преса. Всички те били разпространили лъжливи сведения за случаи на пневмония, целейки подбуждането на неспокойствие и паника сред населението. Тази информация влезе и в централните новини на държавната телевизия.

Седмица по-късно Ли е настанен в болница – самият той се заразил с тогава все още мистериозния вирус. Заболяването е установено и при родителите му, както и при някои негови колеги. В своето последно интервю за китайското списание „Caixin“ (финансови новини) на 30 януари, когато вече е на легло, Ли заявява следното: „Не съм разпространявал неистини – исках да привлека вниманието на колегите си лекари, но не и да предизвиквам паника“. Към публикацията е прикачено и лабораторно изследване, съгласно което в случаите от пазара в Ухан става дума за вирус, подобен на ТОРС. „В едно здраво общество не бива да има само един-единствен глас„, казва Ли пред списанието.

Похвала от партията за „вниманието“ на Ли

Ли почина в нощта срещу петък (07.02.) – едва на 34 години. Световната здравна организация написа в Туитър: „Безкрайно натъжени сме от смъртта на д-р Ли Уънлян. Неговите постижения в борбата срещу вируса трябва да бъдат почетени„.

След като първоначално Ли бе представен като „лъжец и подбудител на безпокойство„, след смъртта му настъпи пълен обрат: националистическият всекидневник „Global Times“ похвали проявените от д-р Ли Уънлян „професионализъм и внимание по отношение на една застрашителна епидемия„. А Националната надзорна комисия (една нова антикорупционна служба) разпореди „независимо проучване на всички въпроси, свързани с доктор Ли, поставени от населението„.

В лицето на д-р Ли Уънлян потребителите в мрежата виждат смел национален герой, който не се оставя да бъде сплашен от ръководството и казва истината. Някои започнаха и кампания под мотото „Искаме свобода на мненията„. Този вид форуми обаче набързо бяха закрити.