СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ Случаят "Дафне Галиция": ще падат още глави
пт. сеп. 30th, 2022

Случаят „Дафне Галиция„: ще падат още глави

Полицията в Малта арестува бизнесмена Йорген Фенек във връзка с убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция, загинала преди 2 години от бомба в колата ѝ. Зад него стои корупция, чиито следи водят към управляващите.

Смятаме, че това е нашият човек“, написа блогърът и автор Мануел Делиа за задържането на Фенек. Заедно с други двама журналисти той публикува книга за корупцията сред управляващите, прането на пари и мафиотските сделки на островната държава. Въпреки че делото тепърва предстои, разследващи журналисти отдавна са убедени, че Фенех стои зад убийството на Дафне Галиция, казва Делиа.

Това престъпление шокира Малта и Европа

Дафне Каруана Галиция беше убита преди малко повече от 2 години. Тя загина в близост до дома си от заложено в колата ѝ взривно устройство. Покушението бързо се превърна в международна новина, включително защото това бе първият случай в ЕС, в който за убийство на журналист са заподозрени политици. Галиция е автор на редица материали за корупцията в страната. В тях става въпрос за връзките между политици и олигарси – как те са превърнали средиземноморската държава в рай за нелегални трансфери на пари, купуване на паспорти, укриване на данъци и фирми-пощенски кутии.

През декември 2017 година трима души бяха задържани и обвинени, че са поставили и задействали бомбата. След това обаче настъпи затишие – въпреки интервенциите от Брюксел и на ЕП.

Сега изглежда има раздвижване. „Правителството разбра, че светът продължава да се вълнува от случая, и че то повече не може да се крие„, казва Мануел Делиа. След като Галиция беше убита, той продължи делото ѝ и се включи активно в разследването на престъплението. Синовете на убитата журналистка и международна група от репортери пък продължиха да публикуват материали за корупцията в Малта.

От посредника до поръчителя

Във вторник малтийският премиер Джоузеф Мускат обяви неочаквано, че ще бъде предоставен имунитет срещу съдебно преследване на заподозрян, служил като посредник при организирането на покушението срещу журналистката – ако той предостави сериозни доказателства за това кой стои зад убийството. Междувременно задържаният за участие международна група за пране на пари таксиметров шофьор Мелвин Теума реши да говори: той поиска да бъде освободен от затвора срещу предоставяне на информация за поръчителя на убийството. Той твърди, че разполага със сериозни доказателства, в това число и запис на част от разговора му с поръчителя. Теума призна, че е наел тримата, поставили взривното устройство в колата на журналистката. Те обаче отричат.

В сряда малтийската полиция предотврати предполагаем опит за бягство на Йорген Фенек, който се готвел да напусне страната с яхтата си. Плавателният съд е претърсен от полицията, която в рамките на 48 часа трябва да предостави основания за задържането. „Вероятно ще го задържат за малки нарушения докато съберат необходимите доказателства по случая с убийството“, казва Мануел Делиа. Сигналът срещу Фенек вероятно е дошъл от Мелвин Теума.

Кой е Йорген Фенек?

Фенек е трето поколение семейни предприемачи. Семейството има участие в хотели, нощни клубове, казино, производство на електроенергия и във водния транспорт. Състоянието на Фенек се оценява на няколко стотин милиона евро. През миналата година стана ясно, че той е собственик и на „17 Black“ – фирма, регистрирана в Дубай. Оттам следите водят към „Мосак Фонсека“ – адвокатската кантора, свързана със скандала „Панама пейпърс„. Като получатели на пари бяха идентифицирани малтийският министър на туризма Конрад Мици и шефа на кабинета на Кийт Скембри. Преди да бъде убита, Дафне Галиция беше писала за фирмата „17 Black„.

Връзката с покушението на Галиция е построената през 2013 г. газова централа в Делимара. Сред собствениците са германската „Сименс“, държавната енергийна компания „Сокар“ от Азербайджан и малтийският холдинг „Електрогаз“, в който участие има и Фенек. Около този инфраструктурен обект отдавна има съмнения за корупция.

Убитата журналистка е получила мейли от вътрешна кореспонденция, от които става ясно, че договорите за производство на енергия в Делимара са излизали скъпо на малтийските данъкоплатци, тъй година след година на посредници са били плащани двуцифрени суми в милиони за подкупи около осигуряването на необходимите количества втечнен газ. 

Следата стига до управляващите

Има подозрения, че бившият енергиен и настоящ министър на туризма Конрад Мици и шефът на кабинета Кийт Скембри  са получили милиони от подкупи. Евродепутатът Свен Гиголд настоява двамата заподозрени представители на властта да се оттеглят. А от по-нататъшното развитие на случая ще стане ясно доколко малтийското правосъдие е независимо от политическо влияние. 

Правителството в Малта многократно е критикувано от ЕС заради върховенството на закона. В политическия и финансов елит на страната се е настанило чувството за безнаказаност, казва по този повод Гиголд. Според него разкриването на убийството на Дафне Каруана Галиция ще бъде лакмус за правосъдието в Малта. „Крайно време е мъжете, които стоят зад него, да бъдат подведени под отговорност“, добавя зеленият евродепутат.

Дали премиерът Мускат ще оцелее политически – не е ясно. Отдавна той е подозиран, че поддържа много тесни отношения с управляващото семейство в Азербайджан. Дали очакваният процес за убийството, който ще извади на показ много детайли, ще стигне само до един министър и до шефа на неговия кабинет – също не е сигурно. Ако се докаже наличието на корупция около договорите за Делимара, със сигурност ще падат и още глави.