СОФИЯ МЕТЕОРОЛОГИЧНО ВРЕМЕ След Русия: Ще забрани ли и Турция "Дойче Веле"?
сб. окт. 1st, 2022

След Русия: Ще забрани ли и Турция „Дойче Веле“?

Турският медиен регулатор даде 72 часа на „Дойче Веле„, „Гласът на Америка“ и „Евронюз“ да кандидатстват за лиценз. В противен случай достъпът до страниците им от Турция ще бъде преустановен.

Турският медиен регулатор RTÜK задължи три международни медии да получат лиценз, за да бъдат разпространявани в страната. „RTUK даде срок от 72 часа на „Дойче Веле“, „Гласът на Америка“ и „Евронюз“. В този период те трябва да кандидатстват за лиценз, в противен случай излъчването им ще бъде блокирано„, написа в „Туитър“ Окан Конуралп, който е представител на опозицията в регулатора. 

Цензура или просто техническо изискване?

Заместник-председателят на RTÜK Ибрахим Услу потвърди информацията пред dpa. Той обясни, че ДВ трябва да получи лиценз за съдържанието, което качва на собствения си сайт. В противен случай сайтът на медията няма да бъде достъпен в Турция. Същото се отнася и за международната медия на САЩ – „Гласът на Америка“, както и за европейския телевизионен канал „Евронюз„, потвърди Услу. 

За журналиста Илхан Ташчъ, който също е член на RTÜK, това решение е поредната стъпка към заглушаването на критичните медии. „С това решение за първи път освен регионални канали и международни медии попадат в полезрението на медийния регулатор.

Услу обаче отрича да става въпрос за цензура. Според него става въпрос за техническо изискване, базирано на медийния закон от 2019 година. 

Интернетът в Турция е под сериозен контрол

Чухме от медиите за възможно решение на RTÜK, което може да засегне и ДВ. Само когато имаме официално уведомление от властите, можем да извършим анализ и да планираме как да продължим„, заяви говорител на ДВ. 

През 2019 година в Турция бе приет закон, който дава на правителството повече правомощия по отношение на контрола над интернет платформите. Всички медии са задължени да имат лиценз и представителство в Турция. 

Турция затегна медийния надзор в страната през последните години, като даде на доминирания от управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ медиен орган възможността за сериозен надзор над цялото онлайн съдържание. Около 95 процента от големите медии в Турция от години са в ръцете на свързани с правителството компании, които също получават големи поръчки от ПСР.