Скритото бижу на Европа

Скритото бижу на Европа Скритото бижу на Европа

България е “скритото бижу на Европа”, обявява рекламата за европредседателството

България е скритото бижу на Европа. Това е посланието в единия от трите видеоклипа за популяризирането на българското председателство на Съвета на Европейския съюз

Клипът със заглавие “Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед!” показва България през погледа на младите хора, на историята, традицията, културата, икономиката, възможностите, дигиталната България, каза министърът за председателството Лиляна Павлова на пресконференция.

Клипът е заснет за 10 дена и разказва за страната през очите на двама герои, в чиито роли влизат актьорите Лорина Камбурова и Бойко Кръстанов. Видеото е продуцирано от Димитър Гочев, режисьор е Божидар Велинов, а сценаристи са Мирон Крумов и Мариана Събева. В него двама млади хора се запознават на гара и тръгват да обикалят България, като накрая се влюбват помежду си, както се влюбват в България, разказа Павлова. Всички хора, заснети в клипа, са реални, а не актьори.

Клипът е заснет за 10 дена и разказва за страната през очите на двама герои, в чиито роли влизат актьорите Лорина Камбурова и Бойко Кръстанов. Видеото е продуцирано от Димитър Гочев, режисьор е Божидар Велинов, а сценаристи са Мирон Крумов и Мариана Събева.

В него двама млади хора се запознават на гара и тръгват да обикалят България, като накрая се влюбват помежду си, както се влюбват в България, разказа Павлова. Всички хора, заснети в клипа, са реални, а не актьори.

Второто видео е посветено на приоритетите на българското председателство, отново видени през погледа на младите хора, които са нашият капитал и заряд, но и за които Европа трябва да вземе тежки решения, обясни министърът.

Във видеото, според което България е членка на ЕС от 10 години (въпреки че се присъедини през 2007 г.), са изброени четирите приоритета: ясна перспектива пред страните от Западните Балкани; повече сигурност и стабилност в силна и единна Европа; цифрова икономика; бъдещето на Европа и младите хора.

Третият клип, който предстои да бъде представен, е посветен на известните българи, а идеята му е да покаже какво България е дала на света.

Във видеото, според което България е членка на ЕС от 10 години (въпреки че се присъедини през 2007 г.), са изброени четирите приоритета: ясна перспектива пред страните от Западните Балкани; повече сигурност и стабилност в силна и единна Европа; цифрова икономика; бъдещето на Европа и младите хора.

Музиката за председателството е специално композирана от Краси Тодоров и ще присъства във всички аудио-визуални материали, обясни Павлова. Бюджетът за трите клипа, композирането на музиката, анимациите, логото, визуалната идентичност и анимираните банери е 202 хиляди лева, допълни министърът.

Клиповете ще бъдат достъпни също на английски език, ще имат и жестомимичен превод. С тях ще започват всички формални съвети в Брюксел и неформалните в София по време на европредседателството, уточни Павлова.

По думите й за шест месеца България няма как да преобърне дневния ред на Европа, но може да зададе правилната посока.

Запитана дали готвените протести по време на европредседателството я притесняват Павлова отговори, че всеки има право да протестира, стига да го прави по законен начин, без да се търси провокация, целяща да опетни България, и при условие че демонстрациите не са целенасочено избрани като дата.

На мен лично ми се иска да не започваме председателството с протести, независимо каква е темата, защото на посещение в България ще бъдат всички европейски и международни медии именно, допълни тя. 

About Другата гледна точка
Не е страшно да си луд, страшното е ако го осъзнаваш. Думите могат да бъдат опасни. През повечето време предпочитаме да говорим кратко и с недомлъвки. Пропускаме много – има заличени места в езиковото ни общуване. Може би приемаме, че празнините ще бъдат запълнени от слушателя или че пропуснатото не е съществено. Вероятно не се замисляме, но и в двата случая има голяма разлика между това, което мислим, че сме казали и това, което слушателят мисли, че сме имали предвид, и това, което в крайна сметка е разбрал.